Politica si administratie

Legea „51% produse româneşti la raft“, apreciată de primarul din Băiţa

Proiectul de lege potrivit căruia comercianţii trebuie să aibă la raft 51 la sută produse provenite din lanţul scurt de aprovizionare nu a intrat în vigoare nici din acest an.
Actul normativ a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, în unanimitate în luna iunie 2016, dar de atunci a fost contestat de patronate şi a fost amânat de mai multe ori. Primarul comunei Băiţa, Damian Diniş (foto), consideră că dacă s-ar materializa, ar putea fi o pistă de promovare a agriculturii autohtone şi totodată o formă de sprijin şi recunoaştere pentru munca ţăranului român.
„Ce se întâmplă cu omul de la sat e cum nu se poate mai rău. Ajung bieţii oameni să dea laptele şi fructele la porci, deoarece li se strică. Cei care au peste 12 vaci măcar primesc subvenţii de la APIA, dar cei cu câte două-trei sunt condamnaţi să nu se aleagă cu mai nimic în afară de laptele necesar propriului consum zilnic. Marile magazine, aceste supermarket-uri şi hypermarket-uri, preferă să importe iaurturi, brânzeturi, fructe, legume şi alte produse, decât să ia de la ţăranul român. Am ajuns ca un litru de lapte curat, de la ţară, să coste şi 1,5 lei, adică de câteva ori mai puţin faţă de un litru de Coca-Cola. Nici nu putem pune în balanţă aceste două produse, gândindu-ne cât bine poate face laptele. Aşa că o astfel de lege menită să  limiteze puţin importurile şi să-i lase să trăiască şi pe românii care încă mai produc câte ceva, este binevenită. Am ajuns un popor de comercianţi, din nefericire, iar dacă traiectoria nu se schimbă, va fi şi mai greu. Sunt favorizate lanţurile mari şi corporaţiile, de parcă nu ar trebui să supravieţuim şi noi, autohtonii“, e de părere primarul Damian Diniş. Acesta mai spune că asistă, neputincios, la eforturile depuse de localnici pentru a-şi vinde o parte din producţie. Se duc, cu traista în spinare, pe la târguri sau pe la pieţele de la oraş, ca să-şi facă un ban de o pâine. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura