ActualitateFlash

Lege severă, proprietari de păduri amendaţi

Livia Botici

Pentru că iarna se apropie cu paşi repezi, hunedorenii de la sate s-au pus pe treabă şi au început să-şi adune lemne, pentru a putea trece cu bine peste anotimpul geros. Odată cu ei, şi oamenii legii au demarat acţiuni, pentru ca persoanele care comit delicte silvice să fie prinse şi sancţionate.

Şi amendaţi, şi fără materiale

Poliţiştii Biroului de Combatere a Delictelor Silvice au desfăşurat o acţiune, în urma căreia au confiscat 13 metri cubi de material lemnos şi au aplicat patru sancţiuni contravenţionale. Oamenii legii au amendat trei hunedoreni, care îşi transportau, cu maşina personală, nişte buşteni luaţi din pădure. Bărbaţii şi-au procurat lemnele din pădurile personale, dar pentru că legea este extrem de drastică şi, am putea spune, chiar prost gândită, proprietarii au fost amendaţi şi s-au ales şi cu materialele confiscate. „Deoarece hunedorenii nu au putut prezenta nici un fel de acte de provenienţă ale materialului lemnos, poliţiştii au respectat legea, adică au aplicat sancţiuni contravenţionale, în cuantum de 2.000 lei, fiecare, şi au confiscat toate lemnele”, a declarat Bogdan Niţu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Hunedoara. Cea de-a patra amendă a fost primită de administratorul unei societăţi comerciale din comuna Certeju de Sus, care nu a respectat modul de completare şi eliberare a actelor pentru materialul lemnos deţinut. Bărbatul a fost sancţionat cu o amendă în valoare de 1.000 lei.

Trebuie respectate anumite condiţii

Pentru ca un proprietar de pădure să-şi poată tăia lemne pentru foc de pe parcela sa, trebuie să respecte anumite reguli. Spre exemplu, o persoană care are 30 de ari de pădure nu poate să taie nici un copac, decât dacă se asociază cu altcineva şi să aibă împreună o suprafaţă care să depăşească 100 de hectare. Următorul demers pe care trebuie să-l aibă în vedere proprietarul de pădure, pentru a-şi tăia propriii copaci, este acela de a-şi face un amplasament şi de a semna un contract cu Ocolul Silvic, pentru ca pădurarii să-i păzească pădurea, bineînţeles, contra unei sume de bani. Apoi, trebuie să facă o cerere, pentru ca o persoană autorizată să vină să marcheze arborii care urmează a fi tăiaţi, care trebuie şi plătită, tot din banul omului. Dacă toate aceste condiţii nu sunt îndeplinite, omul riscă să fie sancţionat de poliţie, în cazul în care este prins cu lemnele tăiate.

One thought on “Lege severă, proprietari de păduri amendaţi

  • Proprietarii trebuie sa-si faca un amplasament ca sa taie copacii? Cu un minim de informare se putea constata ca amplasamentul exista deja si termenul care trebuia folosit este amenajament. Persoana autorizata pentru marcare este ocolul silvic si are angajati care fac marcarea. Este chiar asa greu sa verifici o informatie cand e plina tara de directii silvice care mai de care mai marete si usor de vazut?

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura