Comunitate

Lãpugiu de Jos se dezvoltã cu bani europeni

Magdalena Şerban

Deşi aflat la primul său mandat, Alin Traian Chiorean (foto), primarul comunei Lăpugiu de Jos, nu concepe să nu lase lucruri bune în urma sa. Aşa se face că este unul dintre puţinii edili care poate spune că face faţă crizei. Probabil şi pentru că a înţeles că, în administraţia locală, oricât ai vrea, nu poţi schimba lucrurile de la o zi la alta.
 

Fonduri europene pentru dezvoltare
Iar dacă banii de la bugetul local sunt puţini, măcar cei europeni să nu ocolească frumoasa aşezare. Aşa au gândit edilii când au aplicat, cu succes, pentru un proiect pe Măsura 322, ce cuprinde asfaltarea mai multor drumuri în satele Fintoag, Coşeşti, Grind şi Ohaba, reabilitarea căminului cultural din Ohaba şi implementarea unui program „After School”, în centrul de comună, unde elevii îşi pot pregăti lecţiile pentru a doua zi, după terminarea orelor de curs, sub directa supraveghere a cadrelor didactice, având totodată, acces la calculatoare şi Internet. „Cele 2,5 milioane de euro sunt o mană cerească pentru dezvoltarea comunei. Am avut norocul, ca în urma efortului depus, să fim răsplătiţi pe măsură: proiectul a fost declarat eligibil. Aşa se face că am semnat deja contractul de finanţare şi a fost organizată licitaţia de execuţie”, precizează Alin Traian Chiorean.

Dispensarul şi terenul de fotbal
Un alt proiect european va fi depus în sesiunea din mai, de data aceasta, suma de un milion de euro vizată, dorindu-se a se direcţiona către modernizarea drumurilor de exploataţii agricole. „Ne-am gândit să accesăm şi Măsura 125, modernizarea drumurilor agricole fiind parte integrantă a procesului de dezvoltare locală. Mai avem în vedere realizarea unui teren de fotbal, dotat cu nocturnă, în curtea şcolii din Ohaba. Încă nu ştim dacă vom apela, din nou, la banii europeni sau încercăm să ne descurcăm cu bugetul propriu. Deşi, dacă am evalua situaţia, am putea spune că în comparaţie cu cel din 2010, bugetul de anul acesta este semnificativ mai mic. Cu toate acestea, a fost pus ca piatră de temelie pentru reabilitarea dispensarului uman local. Aici, alimentarea cu apă era absolut obligatorie, condiţiile de desfăşurare a activităţii fiind destul de vitrege. Preconizăm ca din 1 martie, să avem un dispensar cu straie noi. Tot anul acesta, fiind în joc tot bugetul local, vom încerca să finalizăm căminul cultural din satul Fintoag, al cărui acoperiş distrus de un incendiu, cu câţiva ani în urmă, l-am înlocuit anul trecut.Trăgând linie şi făcând bilanţul, putem spune că lucrurile decurg oarecum normal pentru această perioadă”, mai spune primarul Alin Traian Chiorean. Dar, asta nu înseamnă însă că este pe deplin mulţumit, deoarece, spune edilul şef al comunei Lăpugiu de Jos, întotdeauna este loc de mai bine.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura