Comunitate

Lansare de carte: Delegaţi hunedoreni participanţi la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918

Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara şi în parteneriat cu Editura Emia din Deva, organizează în ziua de 26 noiembrie 2018, ora 17,00, în incinta Deva Mall, etajul patru, Salle d’Or, un eveniment editorial de excepţie dedicat sărbătoririi Centenarului Marii Uniri: istoricul Ioachim Lazăr vine în faţa publicului iubitor de istorie, iubitor de ţară, cu noul său volum intitulat „Delegaţi hunedoreni participanţi la Adunarea de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918”.

Istoric de prestigiu, dascăl, cercetător ştiinţific, director de muzeu, autor a zeci de cărţi de istorie şi monografii ale localităţilor hunedorene, Ioachim Lazăr şi-a construit în peste cinci decenii de activitate un profil profesional demn de respect şi preţuire din partea confraţilor istorici, dar şi din partea publicului iubitor de istorie.
Preocupările sale ca istoric acoperă o arie extrem de vastă, cu abordarea unor subiecte inedite, nestudiate sau prea puţin studiate, din domeniul culturii, al învăţământului şi al vieţii spirituale a românilor trăitori pe meleagurile hunedorene.
Un loc important în opera de istoric a domnului Ioachim Lazăr îl ocupă tematica Unirii de la 1918 şi contribuţia hunedorenilor la Marea Unire. Astfel, în colaborare cu avocatul Victor Şuiaga, patriot de excepţie şi participant la evenimentele din iarna anului 1918, Ioachim Lazăr a contribuit în calitate de redactor de volum la două lucrări de mare valoare ştiinţifică şi patriotică: „Hunedorenii la Marea Unire. 1 Decembrie 1918” (1993) şi „Consiliul Naţional Român din Deva” (1994). Ambele volume aduc informaţii inedite legate de participarea hunedorenilor la acest important eveniment al istoriei noastre naţionale.
Volumul pe care îl lansează acum, în pragul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, este dovada interesului cu totul special cu care istoricul Ioachim Lazăr s-a aplecat asupra acestui punct de cotitură din istoria românilor, fiind evidenţiată cu limpezime participarea românilor hunedoreni la Adunarea de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918.
Conform celor mai recente cercetări ştiinţifice, judeţul Hunedoara a fost reprezentat la acest eveniment de un număr de 174 delegaţi aleşi din diferitele pături sociale din localităţile judeţului Hunedoara. Cercetările surselor documentare precum şi a publicaţiilor dedicate Marii Uniri au reuşit să aducă noi date privind numărul comunelor şi al adeziunilor exprimate: 169 de comune cu 31.071 de adeziuni.
Lucrarea de faţă se doreşte a fi un omagiu adus participanţilor hunedoreni, care au contribuit la realizarea măreţului eveniment naţional, fiind prezenţi la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie 1918.
Istoricul Ioachim Lazăr va vorbi asistenţei despre cartea sa, despre semnificaţia participării hunedorenilor la Adunarea de la Alba Iulia, va dialoga cu publicul şi va oferi autografe pe volumul său dedicat măreţului eveniment.
Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii Judeţene „Ovid Densusianu“ Deva

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

22 de ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

23 de ore ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

23 de ore ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

23 de ore ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

23 de ore ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

23 de ore ago