La Veţel iarna poate să vină

Magdalena Şerban

Mai e puţin până când se va trage linie şi se vor emite concluzii legate de 2020. Unii primari îl văd ca pe un an cu piedici de tot soiul şi aducător de mari probleme, iar alţii se bucură că nu a fost şi mai rău. La Veţel, s-a încercat menţinerea unui echilibru administrativ, mai ales că iarna vine cu nevoile ei.
„An bun sau rău, în ce ne priveşte nu sunt probleme cu lemnul de foc. Ocolul Silvic din Simeria a pus la dispoziţie cantitate suficientă de lemn pentru cei care doresc să achi­zi­ţioneze, plus că există reţea de gaz metan în comună. Inclusiv la instituţiile noastre publice încălzirea se face cu gaz. La ora actuală avem gaz în satele Veţel, Leşnic, Herepeia şi Mintia, dar am înaintat solicitare de extindere a reţelei către Ministerul Dezvoltării şi pentru celelalte localităţi aparţinătoare, mai puţin cele de munte. Pentru a concretiza un asemenea proiect, e nevoie de finanţare. Bugetul local e mult prea neputincios pentru o astfel de investiţie de anvergură. Prin urmare, pentru a întruni un punctaj foarte bun şi a ne asigura eligibilitatea ne-am asociat cu comunele Şoimuş, Brănişca, Hărău, Rapoltu Mare şi Peştişu Mic. Documentaţia e fina­lizată, a fost depusă prin Programul Opera­ţional Infrastructură Mare (POIM) şi aşteptăm eventuale calificări, respectiv semnarea contractului de finanţare.
Şi cu stocul de material antiderapant pen­tru sezonul rece stăm bine, iar dacă va fi ne­cesară o suplimentare, la nivel de comună funcţionează o balastieră ce ne poate onora cantitatea cerută. Deszăpazirea o realizăm atât cu utilajele pe care le deţinem, cât şi cu ajutorul unei firme de profil. Nu poţi să faci faţă peste tot, în acelaşi timp, de asta se impune un sprijin specializat în caz de forţă majoră. În general, ne descurcăm cu forţe proprii”, a arătat Ioan Henţiu (foto), primarul comunei Veţel.
Potrivit acestuia, 2020 nu a fost strălucit din punct de vedere al încasărilor de taxe şi impozite, dar nici catastrofal. Ca în toată ţara, colectarea dărilor la buget s-a ma­terializat în funcţie de constrângerile eco­no­mice dictate de pandemie. Contribuabilii au posibilitatea să achite atât cash cât şi în sis­tem online. ,, Le mulţumesc acelora care au depus efortul de a-şi onora obligaţiile fiscale la timp şi îi rog cei cei care au rămas în urmă să le aducă la zi. Uniţi, vom trece peste orice. Localnicii sunt conştiincioşi şi totodată conştienţi că pentru investiţii sau pentru cofinanţarea proiectelor de modernizare e nevoie de bani. Iar dacă nu plătesc, şi lucrurile bune se întâmplă mai greu”, a mai subliniat primarul.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.