ActualitateFlash

La Spitalul municipal Hunedoara a izbucnit un pui de scandal! Medicul Carolina Radu îşi acuză colegii că ascund numărul de bolnavi cu COVID-19

Sorina Popa

Situaţia managerului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva pare să se repete şi cu cel al spitalului din municipiul Hunedoara. Radu Budae, managerul Spitalului Municipal Hunedoara, riscă să fie suspendat din funcţie pentru că a solicitat testarea tuturor cadrelor medicale din unitate.

Acuzaţi că tărăgănează testarea
Pe de altă parte, medicul Carolina Radu (foto), de la Secţia de Boli Infecţioase, fost director medical al spitalului din municipiul Hunedoara, îl acuză pe manager că nu a solicitat testarea cadrelor, după ce unul dintre medicii de aici a intrat în contact cu doctoriţa Alina Popa, de la Secţia Oncologie Deva, depistată pozitiv cu noul virus. Carolina Radu a afirmat că se doreşte tărăgănarea testării cadrelor medicale, ca să nu fie înregistrate persoane pozitive, pentru a se ascunde numărul real al celor infectaţi.

„Unii îşi vor pierde funcţiile”
„Probele au stat în soare ore în şir, în maşină. Am fost testaţi ieri, după lungi insistenţe, şi nu au trimis nici până la această oră probele la DSP Timişoara ca să fie prelucrate”, a povestit Carolina Radu, pentru Libertatea.ro. ”DSP ţine testele ca să nu se vadă că suntem pozitivi”, a afirmat ea. ”Autorităţile se tem că, dacă iese la iveală adevărata situaţie, se închide şi spitalul acesta”, a adăugat Carolina Radu.
Aceasta susţine că doctorii, asistentele şi infirmierele au reuşit cu greu să convingă DSP să fie testaţi. Până la urmă, au fost testate câteva zeci de cadre medicale ce lucrează direct cu bolnavi de COVID-19 sau cu suspecţi, dar au fost lăsate pe dinafară alte sute de cadre medicale de la Urgenţe şi ATI. „S-a dorit a nu se trimite probele. Se tot vorbeşte că, dacă ajungem al doilea Suceava şi se închide spitalul, unii oameni îşi vor pierde nişte funcţii. O colegă mi-a povestit că managerul a fost ameninţat de oficialii judeţului că va fi destituit dacă va mai insista să trimită probele la Timişoara, pentru a se afla incidenţa reală a infectării cu COVID-19 în rândul cadrelor medicale din spital”, a spus Carolina Radu.

„Am cerut testarea tuturor cadrelor medicale”
Managerul Spitalului municipal Hunedoara, Radu Budae, a declarat pentru MESAGERUL HUNEDOREAN că a cerut încă de duminică testarea tuturor cadrelor medicale din unitate. „Au venit luni cei de la DSP şi au luat probe. Am cerut testarea în masă, sunt peste 70 de persoane cărora li s-au luat probe. Nimeni nu vrea să ascundă nimic, Doamne, fereşte! În asemenea situaţii, lucrurile nu trebuie ascunse. Tot ce înseamnă comunicare o fac cei de la DSP. Carolina Radu dezinformează. Probele au fost duse în frigidere de către cei de la DSP şi trimise la laborator. După ce s-a închis spitalul din Deva, la noi au ajuns bolnavii cu COVID-19. Avem echipamente, tot ce ne trebuie, dar lumea este sub presiune, este normal. Ambulanţele stau la coadă la UPU”, a declarat managerul Radu Budae.

Alţi bani de la Consiliul Local
La rândul său, primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu, a afirmat că au fost achiziţionate echipamentele necesare pentru spital, iar recent au mai fost alocate 750.000 de lei pentru continuarea achiziţiilor pentru unitatea medicală din municipiu. „Vor mai fi achiziţionate echipamente, dar şi două ventilatoare pentru Secţia de Terapie Intensivă”, a spus primarul Dan Bobouţanu.
Contactat de noi pentru a lămuri lucrurile de la spitalul hunedorean, Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara, a negat acuzaţiile făcute de medicul Carolina Radu. „Au fost testate peste 70 de persoane de la spitalul din municipiul Hunedoara. Am trimis probele, o parte din ele la Timişoara, o parte la Cluj Napoca, pentru a veni mai repede rezultatele. Cum să ţinem probele în soare? A nins zilele acestea, nici dacă am fi vrut nu le puteam ţine în soare, pentru că nu a fost soare. Nu ascundem nimic”, a declarat Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara.
Deci, se pare că acuzaţiile lansate în public de medicul Carolina Radu nu au suport real. Ne întrebăm, totuşi, cum de un medic cu experienţa domniei sale a declanşat acest pui de scandal? Să credem că a fost doar din cauza tensiunii la care sunt supuse toate cadrele medicale din spitalele româneşti în această perioadă deosebit de grea, nu din alte motive…

3 comentarii la „La Spitalul municipal Hunedoara a izbucnit un pui de scandal! Medicul Carolina Radu îşi acuză colegii că ascund numărul de bolnavi cu COVID-19

  • astia suntem.continuam sa ne mintim noi pe noi.
    educatie ioc.

  • auzi si la manageru asta,ca sunt materiale? baaaaa, tu pe ce lume traiesti??? unde sunt in spital?????

  • De fapt, situatia s-ar traduce astefel:
    „Știți de ce dau medicii acum bir cu fugiții care pe unde pot? Pentru că ei știu ce e acolo. Știu ce e pe saltelele pe care ar sta întinși dacă ar fi bolnavi. Ce e pe colacul (care colac?) wc-ului la care ar fi nevoiți să își facă nevoile. Ce e în cădița de duș, acolo, sub gălețile și mopurile puse la scurs după ce au fost spălate în chiuvetă. Ce e pe mâinile și mănușile infirmierelor, asistentelor și colegilor care ar veni să îi îngrijească. Cât de departe, imposibil de atins de departe, e butonul cu care poți cere ajutor când zaci fără vlagă. Dar mai ales ce e pe tuburile și furtunurile care i-ar ajuta să respire, la nevoie. Medicii dau bir cu fugiții nu de teama virusului, ci de teama spitalului românesc.

    Pentru că, pentru prima oară în viața lor, ar împărți soarta pacienților lor. Nu tu clinică privată, nu tu salonul lui dom’ profesor de la Floreasca, nu tu rezerva a bună din propriul spital și tratament de vip. Nu. Spitalul românesc, în toată splendoarea jafului, minciunii, incompetenței, pilelor, șpăgilor, „dumnezeilor” profesori-doctori-șefi și mai ales a dezumanizării. Spitalul în care te duci să te tratezi de covid și mori de pioceanic și indiferență. Acolo se tem să nu moară ei. Acum e despre ei. Cât a fost doar despre noi, ceilalți, nu le-a fost teamă. Strângem ca proștii bani de măști și halate și costume de protecție. Dar înainte? Când mame și bunici și frați mureau pentru că personalul medical îi infecta, atunci nu era important echipamentul. Era mai important plicul. Dintotdeauna, masca a avut dublu rol, să protejeze pacientul de medic și medicul de pacient. Acum, brusc, când pacientul e mai periculos decât medicul, descoperim că nu avem măști. Dar ieri, ieri când medicul era mai periculos pentru organismul slăbit al pacientului, ieri nu era nevoie de mască?

    După Colectiv, sistemul s-a apărat prin fiecare medic care nu a ieșit în stradă, nu a dat interviuri, nu a făcut grevă, nu și-a dat demisia. Și, după o vreme, când oamenii au uitat, s-a întors totul la normal. Normalul în care pacienții mureau nu de boală ci de spital. Acum, medicii sunt îngroziți că îi paște acest normal.

    Așa că nu voi vorbi de eroi. Deși e la modă. Da, e nevoie de dotări și echipamente. Da, e inadmisibil să nu se poată proteja medicii și asistentele medicale. Da, vreau să protesteze, cu voce proprie, cu nume și prenume și toate detaliile a ceea ce se întâmplă. Asta îi face oameni și îi face cetățeni. Eroi vor fi când, după ce trece epidemia, vor face revoluție. Cea mai lungă grevă japoneză din istoria umanității. Cel mai transparent proces public din istoria umanității. Până când sistemul va fi zdruncinat din temelii. Și apoi vom strânge noi bani, ca și acum, ca de fiecare dată, să construim, să dotăm, să avem ce ne trebuie. Dar ei vor fi făcut partea cea mai grea: să vorbească și să ceară și să nu mai accepte să își facă meseria cu prețul sănătății, demnității sau vieții pacienților lor. Atunci vom putea vorbi despre eroi. Acum, pentru mine, cei mai mulți sunt complici.
    LE Luni, ora 23.00, carantină totală în Suceava. Acolo e un caz clar ca lumina zilei de dezastru provocat de minciuna și incompetența din sistemul sanitar. Azi doar au venit cei 13 morți nedeclarați să ne bântuie pe toți. Mă întreb de ce Vasile Râmbu nu e legat deja.”

    Conform datelor centralizate de Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP), în 2018, media raportărilor nu depășea, în România, 2,65%. Asta în condițiile în care Germania procentul ajungea spre 4%. Media UE este la 5,5%, iar țările cu cele mai mari raportări sunt Grecia, Portugalia, Italia, Finlanda și Cipru – toate peste 8%. (mai multe detalii AICI)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura