La Sântămăria-Orlea, paşi mărunţi, dar rodnici

Magdalena Şerban

Planurile de investiţii pentru comuna Sântămăria-Orlea au ajuns pe mâini bune. Dumitru Oprean (foto), primarul de aici, a luat lucrurile pe rând şi tot pe rând le şi rezolvă. Pentru că, după cum spune el, politica paşilor mărunţi poate fi mai rodnică uneori decât s-ar putea crede. Şi totul se întâmplă între demararea unui proiect local şi participarea la un program agricol bilateral.

Francezii, în vizită la Sântămăria-Orlea
În Quimper (Franţa), a fost înfiinţată o asociaţie, Quimper-Sântămăria Orlea, care a organizat de-a lungul timpului, diverse acţiuni de ajutorare în domeniul social şi programe de pregătire a peste 100 de persoane, printre care se numără poliţişti, judecători, studenţi, cadre didactice, care au efectuat stagii de pregătire la Quimper. Francezii nu s-au dat în lături nici de la sprijin în domeniul agricol. ,,Cu puţin timp în urmă, am avut o întâlnire cu o delegaţie de fermieri din Franţa, care a făcut o deplasare în zonă, o zi având-o alocată pentru comuna noastră. La întâlnire, au participat fermieri-crescători de animale, fermieri-agricoli şi apicultori. Pentru a dezvolta tot un schimb de experienţă, în luna noiembrie, vor merge în Franţa şi fermieri de la noi. Se va merge prin rotaţie, la anul, venind rândul altora“, a precizat primarul Dumitru Oprean.

Apa, o problemă cu rezolvare
Dar până ce agricultura locală va putea să se situeze pe aceeaşi linie cu cea din Franţa, primarul se vede nevoit să creeze şi condiţiile necesare dezvoltării acestui domeniu. „Am făcut două drumuri de acces în păşune în satul Ciopeia. Am făcut o fântână-adăpătoare în păşune pentru localităţile Sânpetru şi Săcel. Mai vreau să menţionez că avem probleme cu necesarul de apă pentru animale, la păşunile din Bucium-Orlea. Aici se duce apă cu cisterna. Tot la câte două zile sunt duşi 2.500 de litri de apă pentru animalele de pe câmp. Urmează, pe cum putem, să mai facem încă o fântână-adăpătoare la Sânpetru, una la Bucium-Orlea şi una la Ciopeia, dar după ce vedem clar cum stau lucrurile“, a mai arătat primarul din Sântămăria Orlea.

Comenteaza Anulează răspunsul

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.