Categories: Fara bascalie

La reuşite, noi, la erori, ei, „marii bărbaţi…”

Recentele declaraţii ale lui Traian Băsescu, referitoare la faptul că TVA nu trebuia crescut cu 24% nu fac decât să semene derută în rândul majorităţii populaţiei, să-i entuziasmeze pe susţinătorii săi şi să indice (pentru a câta oară?) că preşedintele vrea să pară detaşat de PDL, după ce cu mai puţin de o săptămână în urmă, le conducea cu mână de fier congresul.
În afara celor care ar vota cu toate mâinile orice iniţiativă a lui Băsescu, inclusiv reducerea salariilor cu 100% şi concedierea tuturor bugetarilor (aceeaşi categorie pentru care „nu există dovezi că Roberta Anastase a fraudat votul la legea pensiilor”…), ceilalţi, mai logici, nu pot crede că o măsură ca majorarea TVA de la 19% la 24 % s-ar fi putut face fără vrerea lui Traian Băsescu. Vă amintiţi şi faza cu tăierile de 25% din salarii – a fost anunţată atât de brusc de la Cotroceni, încât, până şi propriul guvern a fost luat prin surprindere.
Acum, Traian Băsescu spune că marea greşeală cu creşterea TVA s-a făcut de către „marii bărbaţi care s-au duelat la Convenţia PDL“. O fi. E firesc să încerci să te extragi cumva, oricum, din deciziile care se dovedesc eronate, mai ales acum, când este vizibil că economia nu se va relansa real fără măsuri stimulative pentru mediul de afaceri. O victorie în plan personal pentru preşedinte, menţinerea lui Emil Boc la cârma PDL nu transmite şi încredere pentru populaţie, care s-a convins că în afară de măsuri de austeritate, acest guvern bate pasul pe loc, începând să fie asimilat din ce în ce mai mult cu o echipă restrânsă numeric, care a preluat conducerea în interior şi coordonează/controlează fiecare mişcare.
Traian Băsescu nu spune însă nimic despre întârzierea cu un an a măsurilor (necesare) de austeritate, în perioada 2009-2010. Campania electorală pentru prezidenţiale, desfăşurată sub sloganul glorios „de ce le este frică nu scapă…” s-a dovedit premonitorie – într-adevăr, de ceea ce ne este frică nu am scăpat noi, ceilalţi. Românii, cum ar spune Emil Boc. Luate la timp, măsurile ar fi necesitat mai puţină duritate şi poate s-ar fi evitat majorarea TVA. Mai mult decât atât – cu un ministru de finanţe mai experimentat, mai potrivit pentru o perioadă de criză, nu s-ar fi făcut atât de multe erori.
Cred că în perioada următoare, vom mai asista la astfel de delimitări. Traian Băsescu a realizat că în rândul opiniei publice şi-a făcut apariţia un germene mai periculos decât un guvern nepopular. A reapărut teama – de concediere, de represalii politice, de contră venită de unde te aştepţi mai puţin, dacă nu ţii cu partidul care trebuie. Au apărut disfuncţii majore, determinate de politizarea maladivă – ceea ce l-a făcut pe preşedinte să recomande depolitizarea regiilor şi a companiilor de stat. Întrebarea este – cui i se adresează aceste mesaje?

MesagerulHunedorean

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

14 ore ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

14 ore ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

14 ore ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

14 ore ago

Protest AUR la Deva

Câteva sute de membri şi sim­pa­tizanţi ai Partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), filiala ju­de­ţeană…

15 ore ago

Vața de Jos: Investiții cât pentru 10 comune, la un loc

Magdalena Șerban Cu proiecte care însumate depă­șesc 27 de milioane de euro, bani câștigați prin…

15 ore ago