Categories: Comunitate

La Orăştie s-a dat startul la spectacole

Vin sărbătorile, iar în oraşul Paliei, colindele încep să-şi spună povestea. 02 bulina alba Ovidiu Balan (1)02 bulina alba Ovidiu Balan (1)
A fost festivalul „Cu noi este Dumnezeu”
Sâmbătă, în impunătoarea Biserică Ortodoxă cu hramul „Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Orăştie, a avut loc cea de-a XXV-a ediţie a Festivalului- Concurs Interjudeţean de muzică sacră „Cu noi este Dumnezeu”.  La evenimentul organizat de Protopopiatul Ortodox Român din Orăştie, împreună cu Primăria şi Consiliul Local al municipiului Orăştie au luat parte 14 formaţii corale din şase judeţe ale ţării. Concursul s-a desfăşurat pe secţiuni, iar juriul a fost format din profesori universitari din Iaşi şi Alba-Iulia. Mai trebuie amintit că evenimentul a fost iniţiat de către compozitorul, dirijorul şi profesorul de muzică Ioan Popa şi a reunit, an de an, valoroase formaţii corale din Transilvania, Banat şi nu numai. „Cu noi este Dumnezeu” este primul festival de acest gen din România, după 1989.
Urmează „Căluşarul tradiţional“
Totodată, Primăria municipiului Orăştie, în colaborare cu administraţiile publice din localităţile limitrofe şi chiar din judeţul Alba, organizează duminică, 21 decembrie, Festivalul „Căluşarul tradiţional“ din zona Orăştiei.  Evenimentul, aflat la prima ediţie în această formulă, se doreşte a fi o sărbătoare a jocului bărbătesc transilvănean, eliminându-se competiţia şi acordându-se tuturor participanţilor premii în bani şi diplome de merit. Totodată, pe lângă repertoriul pregătit, toate formaţiile vor prezenta o colindă specifică localităţilor de provenienţă. Nu va lipsi nici parada căluşarilor, care va avea ca punct de plecare zona spitalului vechi, urmând traiectoria  Catedrală – Casa de Cultură Orăştie- Catedrală. Ea va debuta în 21 decembrie, începând cu ora 11:50. “Cu adevărat îmbucurător este faptul că  tradiţia căluşarului se păstrează şi astăzi cu aceeaşi intensitate. Tocmai în scopul prezentării unuia din cele mai străvechi jocuri bărbăteşti, înscris ca patrimoniu mondial imaterial la UNESCO, precum şi a obiceiului folcloric în sine, am avut în vedere organizarea unui astfel de festival”, a spus Ovidiu Bălan (foto), primarul municipiului Orăştie. Acesta le-a adresat o invitaţie de participare tuturor celor care vor să-şi petreacă clipe frumoase în prag de mare sărbătoare, în compania vechilor tradiţii specifice meleagurilor natele. Scena va fi amenajată în aer liber, în Piaţa Victoriei  – zona Catedralei. (M. Şerban)

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Creditul de nevoie personale, o mână de ajutor fix când ai nevoie!Creditul de nevoie personale, o mână de ajutor fix când ai nevoie!

Creditul de nevoie personale, o mână de ajutor fix când ai nevoie!

Creditele de nevoi personale sunt împrumuturi acordate persoanelor fizice de către instituțiile financiare (de obicei…

5 ore ago
Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențialeNicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale

Nicușor Dan a câștigat alegerile prezidențiale

După centralizarea a 96,53% din totalul proceselor verbale (87,06% din totalul voturilor), Nicușor Dan are…

18 ore ago
BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A dus prostia și ne­sim­țirea la rang de artă! O aleasă din re­gi­u­nea cu lămpașe,…

o zi ago

Bulina albă

Dr. Carmen Bursesc, medic din municipiul Petroșani Pentru că a fost recompensată cu titlul de…

o zi ago

Bulina neagră

Luca B., din localitatea Petrila Pentru că a intrat peste o femeie în locuință și…

o zi ago

Vasile Dîncu: Este prima duminică de alegeri, fără PSD! Este semnalul unei crize profunde

Europarlamentarul PSD, Vasile Dîncu, face o analiză amplă și încearcă să identifice cauzele pentru care…

o zi ago