Politica si administratie

La mulţi ani, România! La mulţi ani, români!

La 1 decembrie 1918, se înfăptuia România Mare prin revenirea Transilvaniei, Basarabiei şi Bucovinei la România. Despre acest moment nu am fi putut vorbi probabil astăzi fără existenţa unor bărbaţi de stat vizionari precum premierul Ion I.C.Brătianu, Regele Ferdinand sau generalii români care au condus marile bătălii ale unirii din Primul Război Mondial la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

Pentru noi, pentru România, 1 Decembrie 1918 rămâne punctul de referinţă în veacuri al reunirii tuturor românilor în acelaşi stat. Privind în urmă la evenimentul care ne-a marcat existenţa ca naţie, trebuie să înţelegem că pentru a trece peste momentele de cumpănă avem nevoie de solidaritate şi de o definire coerentă a interesului naţional. Iar, actul unirii de la 1918 demonstrează că România şi poporul său au darul de a renaşte în momentele cheie. Pentru că doar forţa de coeziune şi dorinţa de unitate a românilor au făcut posibil ca de la România din 1916-1917 rămasă la dimensiunea provinciei istorice Moldova, cu capitala şi guvernul mutate la Iaşi, naţiunea română să renască. În 1918, în discursul său de la Alba Iulia, Iuliu Maniu spunea: “Vrednicia neamurilor, prin urmare şi a noastră, se judecă după temeinicia hotărârilor ce le iau, după măsura de înălţare sufletească cu care se alătură la aceste hotărâri şi după stăruinţa cu care se silesc a înfăptui hotărârile luate”.
A trecut un veac de la acel moment istoric şi cred cu tărie că această frază spusă de Iuliu Maniu în cuvântarea sa de la Alba Iulia trebuie să fie o caracteristică a generaţiilor prezente şi viitoare. Pentru că numai aşa vom putea să ne dovedim vrednici urmaşi ai celor care s-au jertfit pentru ca noi astăzi să fim o naţiune.
La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!
Marius Surgent, deputat ALDE Hunedoara

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura