Categories: ActualitateFlash

La medic, doar cu programare şi pe bani

Livia Botici

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara protestează împotriva noului contract cadru, care prevede scăderea la jumătate a veniturilor medicilor de familie. Aceştia ameninţă cu proteste, dacă respectivul contract va intra în vigoare.

Coplată de la 1 aprilie

Începând cu luna viitoare, toţi cei care vor dori să meargă la medicul de familie vor fi nevoiţi să-şi facă programare. Astfel, înainte cu 24 de ore, pacientul va trebui să sune la cabinet iar medicul va decide cât de urgentă este problema sa, şi îi va face programare în funcţie de gravitatea situaţiei. De asemenea, fiecare vizită la medicul de familie va fi plătită cu 5 lei, dar pensionarii, şomerii şi elevii vor fi scutiţi de această taxă. Întâlnirea cu bolnavul va dura maximum 15 minute, şi nu mai mult de 20 de pacienţi în fiecare zi. De asemenea, programul la cabinet al medicilor de familie va fi crescut de la cinci la şapte ore, munca de teren fiind făcută în timpul liber şi remunerată de pacient cu 15 lei.

Tot 50 la sută scădere

Medicii acuză Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) că nu i-a consultat la elaborarea proiectului şi că a introdus prevederi, care sunt imposibil de realizat, fără ca aproape jumătate din cabinetele medicilor de familie să-şi închidă porţile. „CNAS impune în mod abuziv acest contract cadru. Era normal ca fiecare parte implicată să participe la elaborarea proiectului. Noi, cei vizaţi de schimbări, nu am fost consultaţi în legătură cu absolut nimic. Dacă anul trecut, prin contractul vechi, veniturile cabinetelor medicale au scăzut cu 50 la sută, cel nou (n.r. contractul) le va scădea din nou la jumătate. Sunt sigur că foarte multe cabinete medicale se vor închide, deoarece este imposibil să lucrezi în astfel de condiţii. Cu certitudine, vor exista proteste de amploare, este jalnic ce se întâmplă”, spune Mircea Artean, preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara.

Sistem nefuncţional

Potrivit noului contract cadru, CNAS nu va mai garanta veniturile medicilor. „Cabinetele medicale care nu au pe listele lor 1.000 de pacienţi asiguraţi, nu au cum să încheie contracte cu CNAS, ceea ce înseamnă că pacienţii acestora nu vor mai putea primi reţete compensate, gratuite sau consultaţii fără bani. Singurul scop al acestui contract este economisirea la sânge, dar să ni se prezinte adevărul, nu să ne spună că vor să eficientizeze sistemul. Oricum, sistemul este o mârţoagă, iar Ministerul Sănătăţii este proprietarul ei, care îi dă să mănânce fân, crezând că aşa îl va face pur-sânge, dar nu reuşeşte decât să-l înfometeze”, declară Alexandru Negruţiu, secretar al Colegiului Medicilor din judeţul Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • O nemernicie care baga mana de 2 ori in buzunarul populatiei . Acest fapt ,impreuna cu disponibilizarile masive , constituie un adevarat GENOCID .
    Ceausescu e mic copil pe langa actualii guvernanti .

    NOROC BUN TUTUROR , MAI PUTIN HOTILOR , LINGAILOR , LASILOR , LICHELELOR SI CORUPTILOR !

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Unul muncește de zor iar alții se fălesc cu re­a­lizările. Asta spun bâr­fi­torii din vestul…

16 ore ago

Bulina albă

Georgeta Manolache, coordonatorul Clubului AC Străjerii Lupeni Pentru organizarea unei noi ediții a Maratonului Straja,…

16 ore ago

Bulina neagră

Laurențiu Măcinic, de 30 de ani, din București Pentru că a fost arestat preventiv de…

16 ore ago

Declic a „detonat” barajul de la Mihăileni

ONG-iștii au obținut în instanță suspendarea lucrărilor la investiția hidrotehnică   Adriana Năstase Dat ca…

16 ore ago

Polițistul acuzat de furt, condamnat pentru instigare la mărturie mincinoasă

Agentul de la Poliţia orașului Simeria fusese reclamat de proprietarul unui autoturism, parcat în zona…

16 ore ago

Șofer băut, „turnat” de propria soție

Bărbatul s-a certat cu consoarta și a plecat de acasă cu mașina cu gândul să…

16 ore ago