Comunitate

La Mărtineşti începe livrarea lemnelor de foc către populaţie

Magdalena Şerban

La Mărtineşti, lemnul de foc e în atenţia conducerii locale. Ţinând cont că acum doi ani a fost livrat către populaţie doar în octombrie-noiembrie, primarul de aici vrea să nu se mai întâmple asta.

„Instituţiile comunei, precum şcoala primară şi grădiniţa din Mărtineşti, sediul primăriei şi căminul cultural din satul centru, acolo unde încălzirea se face cu centrale pe lemne, au fost asigurate. La fel şi în cazul celorlalte cămine din satele Dâncu Mare, Dâncu Mic, Tămăşasa, Jeledinţi şi Măgura, care au sobe pe lemne. Se vor stabili anumite zile din săptămână când lemnul va fi dus localnicilor. Avem 120 de hectare de pădure date în pază şi administrare către Ocolul Silvic Grădişte, iar cantitatea stabilită per familie solicitantă este de maximum şase metri cubi. Au fost depuse în jur de 50 de cereri pentru onorare. Anual, în funcţie de acestea, ne adresăm ocolului şi ni se face marcarea lemnului. Dacă în 2017, una dintre condiţiile ce trebuiau respectate pentru a fi eligibili era ca oamenii să nu deţină pădure în proprietate, din 2018 a fost eliminată. Era irelevant, deoarece unii au 0,10 hectare, iar alţii chiar 10 hectare. De asemenea, în Tămăşasa şi Mărtineşti există composesorat şi mai primesc şi de acolo. Aşa că nu era deloc echitabil. Preţul practicat e între 100 şi 150 de lei, în funcţie de calitatea lemnului”, a precizat Adinel Botescu (foto), primarul din Mărtineşti.
Potrivit acestuia, transportatorii de masă lemnoasă nu fac probleme administraţiei publice locale, dar pe de altă parte, anii trecuţi s-au înregistrat situaţii în care unele persoane au tăiat lemn fără să ţină cont de legislaţia în domeniu.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

17 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

17 ore ago