Categories: Comunitate

La Lelese, banii europeni ajung cu folos

Magdalena Şerban

Subvenţiile oferite de APIA pentru exploataţiile din producţia vegetală şi animalieră, care sunt înregistrate în perioada de trecere de la agricultura convenţională la cea ecologică, le-au făcut cu ochiul localnicilor din Lelese. Aşa că, deşi populaţia comunei nu este una numeroasă, dosarele pentru finanţare sunt mai multe decât în rândul localităţilor mari din judeţ.
„Pe ramura agriculturii ecologice, au aplicat în jur de 70 de persoane. Au optat fie pentru culturi vegetale, fie pentru produsele animaliere. Unii au trecut deja în anul doi de monitorizare de către APIA, iar alţii sunt chiar în anul trei. Atunci când a apărut această oportunitate, le-am pus oamenilor la dispoziţie un autobuz, ca să meargă la APIA şi să-şi ducă documentaţiile. Se ştie că după perioada de conversie, se poate începe vânzarea de produse ecologice. Urmează deci, ca după cei trei ani în care au fost susţinuţi financiar de APIA, fiecare să-şi dezvolte piaţa de desfacere. La finalul conversiei, operatorii sunt certificaţi în domeniu”, spune Ciprian Achim (foto), primarul din Lelese.
Potrivit acestuia, pe Măsura 141, pentru fermele de semi-subzistenţă, au aplicat 12 oameni, iar la tineri fermieri există doar unul, care s-a orientat către creşterea albinelor. Dar nici administraţia locală nu stă pe loc în atragerea de fonduri UE. „Avem depus pe GAL-ul Microregiunea Ţara Haţegului – Ţinutul Pădurenilor, un proiect ce vizează modernizarea şi dotarea căminului cultural din Lelese. Proiectul nostru, alături de cele ale altor colegi, a intrat, nu demult, în sistemul de reevaluare naţională, dar nu a fost nici o problemă, fiind declarat eligibil şi finanţabil. Suma aferentă investiţiei nu e una mare – 45.000 de euro, dar pentru noi înseamnă mult”, arată primarul comunei.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Vând fotoliu rulant pentru persoane cu handicap, cadru metalic nou, bicicletă medicinală. Relații la telefon…

14 ore ago

Poate te întrebi cine e PPC

Poate ai observat că identitatea vizuală a furnizorului tău de energie s-a schimbat. Cei doi…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că e dragoste mare între un personaj de la noi și o…

3 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că a convins cu talentul său de antrenor, fiindu-i…

3 zile ago

Bulina neagră

Vasile R., din municipiul Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală…

3 zile ago

Președintele PSD Hunedoara, Laurențiu Nistor: Votați-l pe Iulius Bedea! Votați-l pe Iulius, un om devotat orașului și cetățenilor

Ieri, președintele social-democraților hu­nedoreni, Laurențiu Nistor și primarul din Simeria, Iulius Bedea, au susținut o…

3 zile ago