Comunitate

La Geoagiu, iluminat public cu energie solară

Nicolle Ebner

Proiectul Primăriei Geoagiu privind realizarea unui parc energetic cu panouri solare a ajuns în faza de preavizare la Agenţia Judeţeană pentru Protecţia Mediului. Proiectul are o valoare de aproape trei milioane de euro, şi are rolul de a degreva bugetul local de cheltuieli de aproape 300.000 lei/an, făcute cu asigurarea iluminatului public şi a instituţiilor aflate în subordinea administraţiei locale.

Se aşteaptă avizul de mediu

„Proiectul este realizat în parteneriat cu o firmă italiană şi are o valoare de 2,7 milioane de euro, din care cofinanţarea ce ne revine nouă este de doi la sută, restul fiind finanţare nerambursabilă. Am prins în bugetul pe acest an 1.000.000 de lei, bani necesari realizării studiului de fezabilitate şi a proiectului, cheltuieli ce ne revin tot nouă. Eu cred că nu vom avea probleme şi anul acest, vor începe lucrările şi la acest proiect”, a declarat primarul oraşului Geoagiu, Simion Mariş (foto), pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Energia va fi produsă de 500 de panouri solare, care vor acoperi o suprafaţă de 800 de metri pătraţi. Pe de altă parte, în premieră, locuitorii oraşului Geoagiu beneficiază de reţea de canalizare. „La nivelul localităţii, suntem în probe tehnologice, atât cu reţeaua de canalizare, cât şi cu staţia de epurare a apei. Este o mare realizare că, pentru prima dată în istoria acestei localităţi, reziduurile menajere nu se mai revarsă în albia Văii Geoagiului. Lumea a început deja să se racordeze la reţea”, menţionează edilul şef al urbei.

Proiect de infrastructură, blocat de contestaţii

Cât despre proiectul „Reabilitarea infrastructurii Staţiunii Geoagiu Băi din oraşul Geoagiu”, considerat cel mai valoros de până acum (23.077.242 lei, din care 17.118.013 lei nerambursabili), s-a împotmolit, ca multe altele din judeţ, la faza de contestare a licitaţiei. „Câştigătorul licitaţiei, care a avut un preţ mult mai bun decât celelalte 10 firme participante, a fost contestat de ocupantul locului trei, nici măcar de cel de pe locul doi. După cum se derulează lucrurile, sper că în 10 zile să trecem şi de acest obstacol şi să ne apucăm de lucru”, mai spune Simion Mariş. Proiectul are scopul de a îmbunătăţi infrastructura generală, în vederea dezvoltării turismului şi de a sprijini dezvoltarea economică locală şi regională, prin crearea cadrului optim necesar pentru investitorii autohtoni sau străini, astfel încât, prin investiţiile lor să creeze locuri de muncă, în special în domeniul turismului. Conform proiectului, se va reabilita întregul sistem de alimentare cu apă din Staţiunea Geoagiu Băi, circa 5,1 km, vechi de aproape 60 de ani. De asemenea, va fi înlocuită şi extinsă reţeaua de canalizare menajeră, cu conducte din PVC, lungimea totală a reţelei fiind de circa patru kilometri. Tot pe bani europeni, se va realiza o reţea de iluminat public de aproximativ şase km, echipată cu 163 de stâlpi, dotaţi cu lămpi cu consum redus de energie electrică, în conformitate cu normativele europene. Deloc de neglijat este şi reabilitarea străzilor şi aleilor (căi de comunicare) de peste 4,6 km.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura