Comunitate

La Eco Sid se lucrează nemţeşte

Magdalena Şerban

Înfiinţată în anul 2004, Eco Sid are scopul de a ecologiza şi de a utiliza terenurile din perimetrul fluxului tehnologic primar al Combinatului Siderurgic Hunedoara, închis în anul 1999. Azi, Eco Sid administrează reabilitarea terenului de 138 hectare, de pe suprafaţa căruia, rând pe rând, cele aproximativ 350 de clădiri, majoritatea aflate în stare de ruină, vor cunoaşte drumul demolării.

Trei sferturi din lucrări, finalizate

Firma contractată din România să execute demolarea clădirilor şi ecologizarea terenului amintit, în colaborare cu o firmă germană, au început lucrările în luna ianuarie 2010. Recunoscuţi pentru precizie, nemţii au lucrat într-un ritm susţinut, astfel încât finalizarea acestora se va realiza în cursul acestui an, 75 la sută din lucrări fiind deja executate. Firma executoare valorifică betonul, cărămizile, structurile metalice, fierul şi toate resturile ce derivă din procesul de demolare, ceea ce semnifică pentru Eco Sid şi încasarea de la acesta a unei sume consistente, adică o mană cerească pentru finanţarea lucrărilor ulterioare.

„Societatea Eco Sid este subordonată Primăriei municipiului Hunedoara şi Consiliului Local. Am preluat-o cu minus, iar ceea ce ne bucură este că în anul 2010 am reuşit să înregistrăm un plus financiar. În continuare, urmărim ecologizarea totală a celor 138 de hectare aflate în administrarea noastră”, arată inginerul Gheorghe Cical (foto), directorul Eco Sid. Dar planurile nu se opresc aici. „Avem în vedere, ca alături de primărie, să consolidăm un teren pe al cărui perimetru să fie aduse resturile vegetale, iar prin amestecul cu pământul, să obţinem un compost (pământ vegetal), care să fie direcţionat, în principal, ecologizării terenului propriu. Nu este însă exclusă nici comercializarea lui, ceea ce ar genera venituri şi totodată, locuri de muncă. De asemenea, ne dorim punerea în valoare a zonei situată vis-a-vis de Oţelăria Electrică nr. 2, cu ajutorul unor parteneriate. Aici, cele 10 ha de teren vrem să fie nivelate, curăţate şi utilate, prin introducerea apei şi canalizării, precum şi a reţelei de gaz. Mai apoi, terenurile vor putea fi închiriate, în scopul de a genera venituri, care să ne ajute să finalizăm procesul de ecologizare”, mai precizează Gheorghe Cical.

Proiecte de perspectivă, cu bani europeni

Banii europeni, soluţia salvatoare pentru multe zone, nu au fost nici ei neglijaţi, putând însemna pentru comunitatea de aici, investiţii majore. Astfel, 30 de hectare sunt incluse în două proiecte de ecologizare, care ar urma să fie derulate cu finanţare guvernamentală şi de la Uniunea Europeană. Valoarea celor două proiecte ajunge la 12,5 milioane de euro, iar după finalizarea lor, zona acoperită în prezent de ruine va lăsa locul unor ansambluri rezidenţiale, unui parc turistic şi unui parc industrial. “Ne-am orientat către proiecte mici. Momentan, lucrăm la unul care vizează 20 ha şi se află, deja, într-o formă avansată. Bineînţeles, este conceput şi demarat în colaborare cu Primăria municipiului Hunedoara. Cele 8,5 milioane de euro, cât semnifică valoarea proiectului, sunt destinate dezvoltării zonei Castelului, pentru că vrem să menţinem şi să readucem valoarea sa istorică de altădată“, încheie Gheorghe Cical, directorul Eco Sid Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura