Categories: ComunitateFlash

La coadă, pentru reţete compensate



Cristina Ghenea

Medicii de familie din judeţ au reînceput de ieri să elibereze reţete compensate, după o săptămână în care acest lucru nu s-a mai întâmplat. Cum era de aşteptat, în prima zi în care reţetele compensate au fost din nou eliberate, oamenii s-au îngrămădit la uşile medicilor de familie.

Zile grele pentru bolnavii rămaşi fără tratament

Timp de câteva zile, în care nu au putut beneficia de reţete compensatorii, bolnavii, în special bătrâni, au fost nevoiţi să treacă printr-un adevărat calvar. Asta, deoarece majoritatea dintre ei nu îşi permit să scoată sute de lei din buzunare pentru plata pastilelor, şi astfel, s-au văzut nevoiţi să întrerupă tratamentul, cu riscul de a-şi pune în pericol sănătatea. „A trebuit să renunţ la medicamente în această perioadă, pentru că nu îmi permit să dau atâţia bani pe tratament. Am o pensie prea mică”, spune o bătrână din Deva. Puţini au fost cei care, totuşi, şi-au cumpărat tratamentul la preţ întreg, deoarece este mai mult decât costisitor şi asta, doar pentru câteva dintre tabletele necesare. „Pentru reţeta compensată, trebuie să plătesc aproximativ 150 de lei pe lună. Săptămâna trecută, am fost nevoit să dau 100 de lei pentru doar câteva pastile, deoarece medicul nu mi-a scris reţeta compensată. Nu am avut ce face, căci sufăr de afecţiuni cardiace şi nu pot risca să nu iau pastilele la timp”, ne-a declarat un alt cetăţean.

Au completat zeci de reţete

Cu toate că sistemul le permite medicilor să efectueze doar 20 de consultaţii pe zi, iar în uneori 24, la unele cabinete din municipiu s-au eliberat ieri suplimentar, reţete, compensate, pentru ca pacienţii să-şi poată relua tratamentul. „Oamenii au fost înţelegători cu noi în perioada în care am fost în protest, şi credem că e de datoria noastră să îi ajutăm acum, suplimentând numărul reţetelor pe care le eliberăm. În cursul săptămânii trecute, zeci de persoane au rămas fără medicamente”, a declarat Elena Florea, medic de familie la unul dintre cabinetele medicale din centrul Devei. Aici, în doar trei ore, au fost deja eliberate în jur de 50 de reţete compensate. Medicii se aşteaptă ca şi în următoarele câteva zile, să fie la fel de aglomerat la fiecare cabinet medical, până ce pacienţii care au rămas fără medicamente în cursul săptămânii trecute, vor reuşi să îşi procure tratamentul pe baza unei reţete compensate.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc iar zvonerii că un personaj de la noi are ceva probleme cu o consilieră…

6 ore ago

Bulina albă

Ancuța Suciu, managerul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a depla­sat personal la sediul Unifarm…

6 ore ago

Bulina neagră

Camil T., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic de…

6 ore ago

Controversata lege care amnistiază evaziunea sub un milion de euro, promulgată de Klaus Iohannis ­

Președintele Klaus Iohannis a pro­mulgat legea inițiată de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă prin care…

6 ore ago

Așa, să tot înveți! Școală cu dotări moderne în comuna Gurasada

Magdalena Șerban Pentru modernizarea sistemului școlar în România, prin Planul Na­țio­nal de Redresare și Reziliență…

6 ore ago