Categories: ComunitateFlash

„La Blouse Roumaine”, sărbătoarea iei tradiţionale româneşti

De sărbătoarea Sânzâienelor, românii au celebrat Ziua Universală a iei tradiţionale româneşti. Acest eveniment a luat naştere anul trecut, când ia românescă a fost promovată prima oară la nivel internaţional, din iniţiativa unei comunităţi on-line. În prezent, sărbătoarea iei este marcată de românii de pretutindeni. Anul trecut, de pildă, ia tradiţională românească a fost sărbătorită în mai multe oraşe din peste 48 de ţări.

Bluza tradiţională va avea o nouă viaţă
Zilele acestea, paginile de facebook abundă în poze cu fete şi femei de toate vârstele îmbrăcate în bluze tradiţionale româneşti. Toate aceste lucruri se întâmplă la îndemnul unei comunităţi on-line numită „La Blouse Roumaine“, care şi-a propus să aducă în prim-plan frumuseţea şi autenticitatea iei româneşti. Româncele aflate la Bruxelles au dedicat două week-enduri celebrării acestui eveniment, iar în alte părţi au fost organizate diverse expoziţii şi manifestări menite să aniverseze ia românească. Despre acest fenomen şi conotaţiile pe care le are, ne-a vorbit profesor etnolog Marcel Lapteş , de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Hunedoara.

„Cămeşa” hunedoreană, diferă în funcţie de zonă
„Sărbătoarea iei româneşti a luat amploare pentru că românii au conştientizat că au nişte permanenţe, nişte rădăcini. „Cămeşa”, aşa cum este numită la noi în zonă, este o componentă a costumului popular, care iese în evidenţă prin croi, ornamente şi prin faptul că este purtată de femei. Ia, după părerea mea, va avea o nouă viaţă. Mulţi dintre cei mai mari designeri ai lumii au rămas uimiţi de prezenţa şi de frumuseţea iei româneşti. În judeţul nostru cămaşa din portul popular este diferită, conform zonelor etnografice din care provine. Ea se deosebeşte prin ornamente, coloristică şi prin măestria femeii care a făcut-o. Dar cel mai important lucru este că nici o cămeşă nu seamănă cu cealaltă. Aceste unicate dau specificul talentului şi capacitatea româncelor de a scoate frumosul din orice.

Poate fi purtată la orice ocazie
Odată cu celebra lucrare „La blouse roumaine“ a pictorului Henri Matisse, realizată în 1940, ia românească a căpătat renume mondial. Aceasta a fost deopotrivă sursă de inspiraţie a unor designeri celebri. Printre aceştia se numără Yves Saint Laurent, care a creat o întreagă colecţie în 1981 numită „La Blouse Roumaine“. Acesta este urmat de Kenzo, Jean Paul Gaultier sau Tom Ford, care au reinterpretat motivele de pe bluza tradiţională românească în colecţiile lor vestimentare. Cu toate acestea, românii din zilele noastre au oarecare reţineri în a îmbrăca piese din portul tradiţional românesc. Despre aceste lucruri etnologul Marcel Lapteş ne-a spus următoarele: „Să se înţeleagă că ia poate fi purtată cu orice ocazie. Tineretul, dar şi cei maturi, trebuie să înţeleagă, că aşa cum poartă blugi şi tricouri, la fel pot purta piese din costumul tradiţional românesc.“

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

A cucerit Everestul!

Alpinistul Adrian Ahriţculesei, din Petroşani, a cucerit vârful Everest (8.848 m), potrivit unui anunţ făcut…

2 zile ago

Cum să alegi ochelarii de soare vara aceasta

Fie că vorbim de ochelari de soare pentru bărbați sau femei, aceștia sunt mai mult…

2 zile ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj din zonă a încercat să cum­pere niște voturi de…

3 zile ago

ADR Vest: Urgența din Deva, exemplu de bune practici la nivelul Regiunii Vest

Șeful județului a vizitat, ieri, noua Uni­tate de Primiri Urgențe a Spitalului Jude­țean de Urgență…

3 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenor Corvinul Hunedoara Pentru că echipa pe care o conduce a reușit o…

3 zile ago

Bulina neagră

Silviu R., din municipiul Deva Pentru că a fost trimis în judecată, după ce a…

3 zile ago