Actualitate

Justiţia, Cenuşãreasa societãţii

Lidia Barbulescu Membru CSM VicepresedinteICCJ  7872

Nicolle Ebner

Dacă la următoarea rectificare de buget nu se alocă fonduri suplimentare pentru Justiţie, instanţele intră în blocaj în cel mult două-trei luni. Afirmaţia aparţine judecătorilor Lidia Bărbulescu şi Dan Lupaşcu, membri ai CSM şi foşti preşedinţi ai acestui organism, şi a fost făcută în cadrul unei conferinţe de presă susţinută la Deva.

Stare de spirit fără precedent în rândul magistraţilor.
Potrivit celor doi magistraţi – care au vizitat instanţele din judeţul Hunedoara şi pe cele de pe raza Curţii de Apel Alba, pentru a cunoaşte problemele şi condiţiile în care se lucrează –, justiţia este pusă la zid, nejustificat, starea de spirit în rândul judecătorilor fiind cea mai îngrijorătoare problemă constatată. “Este o situaţie fără precedent, din cauza atacurilor care discreditează sistemul judiciar în faţa opiniei publice. În aceste condiţii, este din ce în ce mai grea realizarea unui act de justiţie”, a declarat Lidia Bărbulescu, menţionând că la această stare de spirit concură şi subfinanţarea sistemului, precum şi numărul insuficient al magistraţilor.

“În România, nu se doreşte o justiţie dreaptă şi puternică”
Potrivit celor doi membri ai CSM, judecătorii sunt nevoiţi să amâne procesele din lipsă de procedură (instanţele nu au bani să plătească serviciile poştale şi nici taxele aferente analizării unor probe), existând chiar riscul blocării activităţii. “În luna ianuarie a acestui an, fondurile au fost reduse cu 30 la sută, iar în aprilie, Justiţia a primit lovitura de graţie, primind doar 50 la sută din bugetul aprobat. Gândiţi-vă că numai la procesul FNI, unde sunt 120.000 de părţi vătămate, costurile de procedură se ridică la 700.000 lei”, a mai declarat fostul preşedinte al CSM, Lidia Bărbulescu, care consideră că un procent de 1 la sută din PIB ar relansa activitatea în justiţie la parametri optimi. Din păcate, în România “nu se doreşte o justiţie dreaptă şi puternică”, mai spune magistratul. Actuala situaţie din justiţia română nu se datorează doar crizei economice, ci şi a neînţelegerii de către celelalte puteri ale statului, ori “nu se mai poate continua aşa”.

Înţelepciunea ardeleanului Tiliciu
Tribunalul Hunedoara a ieşit cu faţa curată în urma controlului CSM, ba chiar, preşedintele Tribunalului, Daniel Tiliciu, a fost lăudat pentru faptul că a prevăzut efectele crizei financiare şi şi-a făcut stocuri de consumabile şi carburanţi încă de anul trecut. “Avem restanţe de aproape 300.000 lei, acumulate în special în ultimele luni la Poşta Română, pentru trimiterea citaţiilor către persoanele care sunt părţi în procese şi onorariile pentru avocaţii din oficiu. Nu stăm chiar atât de rău, dar putem ajunge şi noi într-o situaţie gravă în viitorul apropiat”, a declarat preşedintele Tribunalului Hunedoara.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura