Categories: Fara bascalie

Jurnaliştii şi exprimarea corectă

Cu aproape două săptămâni în urmă, în cadrul sesiunii ştiinţifice a doctoranzilor, organizată şi găzduită de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a fost lansat volumul „Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect”. Este important să precizez şi cine îl editează – Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Al. Rosetti”, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi – surpriză! – Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Nu tot ce auzi la radio şi vezi la televizor este corect, spun autorii încă de pe prima pagină. Aş adăuga – şi nu tot ceea ce citeşti în ziar. Este vorba, după cum vă daţi seama, de corectitudinea gramaticală şi, într-o măsură mai mică, cea stilistică.
Cred că acest volum ar trebui să existe în fiecare redacţie, pentru că inventariază, într-o manieră atrăgătoare pentru cititor, cele mai frecvente greşeli de redactare şi exprimare. Când spun cele mai frecvente, s-ar putea crede că sunt acolo, 10-20… Din păcate, sunt mult mai multe. Prin natura profesiei, jurnaliştii vorbesc/scriu mai mult decât media populaţiei, prin urmare, greşelile pot apărea proporţional mai des, pe principiul că numai cine nu munceşte nu greşeşte. Până la un punct, premisa este corectă. Doar că multe dintre greşeli, poate majoritatea, sunt elementare şi fac trimitere la materia studiată în gimnaziu.
În opinia mea, modul în care a fost concepută cartea, simplu şi clar, o face accesibilă şi plăcută pentru lectură. Ca să vă daţi seama, o să prezint câteva exemple: broşă şi nu broşe (la singular), cămaşă şi nu cămaşe, tenişi şi nu teneşi, să aibă şi nu să aibe, ultimele şi nu ultimile, vă mai spunem şi nu mai vă spunem, declaraţia pe care o dau şi nu declaraţia care o dau, trebuie şi nu trebuieşte, metropole şi nu marile metropole, faceţi şi nu făceţi, dragile mele şi nu dragele mele. Nu mai vorbesc de virgulele puse greşit, în special la textele de pe crawl – acea bandă colorată cu ştiri sau mesaje de la telespectatori. Cartea se referă şi la injurii sau exprimări bădărane, în care, din păcate, excelăm, noi sau cititorii/ascultătorii şi telespectatorii noştri. Toate greşelile sunt prezentate în carte nu cum o fac eu acum, ci chiar în contextul în care au fost făcute.
Mi-am dat seama că fiecare dintre noi, jurnaliştii, ar trebui să ne împrospătăm periodic cunoştinţele de gramatică. Dincolo de greşelile evidente, există o multitudine de cazuri în care uităm anumite forme, exprimarea este pleonastică, folosim exprimări improprii, unele din neştiinţă, altele din neatenţie. Cartea prezintă mult prea multe exemple ca să nu mă fi regăsit şi eu în rândul celor care calcă pe bec, aşa că am privit-o ca pe o carte de gramatică în varianta „fără profesor” şi am parcurs-o sistematic.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Nu numai că nu totul este corect, ca exprimare, în presă dar apar şi o serie de inepţii, mai ales la comentatorii sportivi. De exemplu: egalitate perfectă, păstrează posesia şi exemplele ar putea continua. Egalitatea doar perfectă poate fi pentru că dacă există o cât de mică imperfecţiune ea nu este egalitate ci inegalitate. Zilele trecute la un meci din campionatul Angliei, Emil Grădinescu şi Ioan Viorel comentau că jucătorii unei echipe nu sunt la fel de...îndemânatici ca fotbaliştii echipei partenere de joc. Este ceva cumplit. Îndemânatic este cuvântul care exprimă posibilitatea ca cineva să îşi folosescă mâinile pentru a lucra, a confecţiona ceva. La fotbal se folosesc picioarele deci îndemânarea nu este o trăsătură a fotbaliştilor, dimpotrivă. În fine, din păcate în presa scrisă şi vorbită apar numeroase barbarii lingvistice. Cele mai periculoase sunt, în opinia mea, acelea care recurg la folosirea unor cuvinte străine chiar dacă în limba română există corespondent. De acea ar fi mare nevoie de o lege de protejare a limbii române.

  • Unul dintre cele mai suparatoare - pentru mine - aspecte din viata noastra de zi cu zi, este exprimarea (in scris si verbala) a celor din jur. Zilnic, limba noastra este "macelarita" cu nesimtire de aproape toata lumea. Intalnesc chiar avocati, doctori, profesori care vorbesc si scriu gresit !
    Cel mai revoltator mi se pare faptul ca, daca atrag atentia cuiva asupra vreunei greseli de exprimare, sunt privita de respectiva persoana de parca as fi vreun extraterestru !...
    Consider ca este o datorie morala a fiecarui cetatean sa-si vorbeasca in mod corect limba materna, sa-i invete regulile la timp si sa le respecte. Daca scoala ne face surpriza neplacuta de a nu mai acorda importanta cuvenita acestui lucru (am vazut in scoli placute inspcriptionate in mod gresit : Clasa a-I-a, Clasa IV-a, etc. sau afise scrise de dascali in mod gresit - ceea ce este
    INADMISIBIL !!!), deci daca scoala ne face astfel de surprize, daca televizorul nu ne ajuta, ba dimpotriva (!) , macar presa, jurnalistii ar trebui sa militeze pentru dreptul si obligatia la o limba corecta! Salut orice gest, orice incercare, orice stradanie de a salva modul nostru de exprimare !
    Cel mai revoltator mi se pare faptul ca, daca atrag atentia cuiva asupra vreunei greseli de aceasta natura, sunt privita de respectiva persoana de parca as fi vreun extraterestru !...

Share
Published by
MesagerulHunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Vasile Dîncu, senator PSD Pentru că a primit Titlu de Cetățean de Onoare al municipiului…

15 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii ăștia tare isteți că o duduie, șefă pe la o agenție de la…

15 ore ago

Bulina neagră

Claudiu V., din municipiul Hunedoara Pentru că a fost trimis în judecată pentru trafic și…

16 ore ago

„Săracii” preoți, ce salarii mici au! Grila de salarizare a preoţilor, în funcţie de studii şi încadrare

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a cerut creşterea salariului per­so­na­lului neclerical la nivelul salariului minim…

16 ore ago

Escrocheria „Mă auziți acum?”: motivul pentru care este important să nu răspunzi cu „DA”

În era digitală actuală, în care sun­tem profund interconectați prin In­ter­net, escrocheriile telefonice ră­mân o…

16 ore ago

Căutări reluate în cazul persoanei dispărute în lacul Sântămăria Orlea. Apa are 19 metri adâncime

Scafandrii au reluat, ieri, căutările în cazul persoanei date dispărută în lacul ba­rajului de acumulare…

16 ore ago