Categories: Actualitate

„Judeţul nostru este mai pregătit ca oricând să-şi primească turiştii”

Mircea Crivăţ

– Domnule Radu Barb, spuneaţi, recent, într-o conferinţă de presă, că împreună cu colectivul ADEH v-aţi concentrat atenţia spre promovarea şi dezvoltarea turismului în judeţul nostru şi că există deja primele rezultate pozitive. Concret, ce a întreprins agenţia pe care o conduceţi pentru promovarea şi sprijinirea turismului hunedorean şi care sunt aceste rezultate bune?
– Pot să afirm, chiar dacă unele persoane mă vor contrazice, că judeţul Hunedoara este mai pregătit ca oricând să îşi primească turiştii. Cel puţin oferta este una de nerefuzat! Reprezentanţii punctelor de atracţie turistică din judeţ şi ADEH fac eforturi susţinute pentru ca anul 2017 să fie unul marcant în turismul hunedorean. Dovada este în primul rând faptul că în primele cinci luni ale acestui an, judeţul nostru a înregistrat un număr record de turişti. Peste 228.000 de vizitatori au poposit la principalele obiective istorice şi turistice din judeţ, comparativ cu anul trecut, când s-au înregistrat, în aceeaşi perioadă, 177.856 de vizitatori plătitori de bilete la principalele obiective turistice din judeţ.

– Apropo de principalele obiective turistice. Care au fos cele mai vizitate?
– Pe primele trei locuri se află Castelul Corvinilor (96.108 turişti), Cetatea Devei (87.243 turişti) şi Sarmizegetusa Regia (24.919 turişti). Aceste obiective sunt urmate de Ulpia Traiana Sarmizegetusa (12.298 turişti), Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva (6.068 turişti) şi Panteonul Moţilor de la Ţebea (1.725 turişti).

– Da, într-adevăr, se observă o creştere a numărului de turişti în judeţ. Dar nu putem pune această creştere doar pe seama activităţii ADEH. Sunt şi alte entităţi şi conjuncturi care contribuie la creşterea numărului de vizitatori pe meleagurile hunedorene. Dar să revenim la activitatea agenţiei în direcţia promovării turismului. Ce aţi realizat de când vă aflaţi în fruntea acesteia?
– A fost lansat site-ul www.hunedoaraturism.ro pentru promovarea turistică a judeţului Hunedoara. Chiar dacă unii îl critică, consider că este o realizare, iar acesta cu siguranţă va fi îmbunătăţit din toate punctele de vedere. Apoi, ADEH a actualizat baza de date cu operatorii turistici din judeţ. În cadrul acestei activităţi s-a avut în vedere inventarierea operatorilor turistici din judeţ, totodată la baza de date s-a adăugat şi Ţinutul Pădurenilor, aceşti operatori fiind inexistenţi în baza de date. Fiecare operator turistic a fost chestionat cu privire la dotările unităţilor de cazare. Această bază de date este la dispoziţia turiştilor pe site-ul http://www.adeh.ro/baze-de-date. Am realizat o bază de date cu obiectivele turistice de interes naţional şi local din judeţul Hunedoara. S-a stabilit baza de date a obiectivelor turistice ale judeţului; S-au contactat toţi reprezentanţii obiectivelor turistice pentru actualizarea bazei cu persoane de contact, e-mail-uri, numere de telefon, adrese, programul de funcţionare al obiectivelor, preţ bilet.

– Dacă am lua în calcul doar cele arătate până acum, am spune că într-adevăr s-au mişcat lucrurile pentru promovarea turismului. Mai aveţi şi alte realizări de arătat în această privinţă?
– Ar mai fi câteva pe care ţin să le amintesc aici. Pentru prima dată în cadrul agenţiei a fost creat Calendarul de evenimente cultural-artistice pe anul 2017 din judeţul Hunedoara, pe baza informaţiilor furnizate de toate primăriile din judeţ. Am reuşit crearea bazei de date cu centrele de informare şi promovare turistică din judeţul Hunedoara. Am realizat şi am înregistrat la OSIM logo-ul judeţului Hunedoara: „Hunedoara, milioane de ani de poveşti şi legende“. De asemenea, sprijinim toate acţiunile Asociaţiei Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice din judeţ, în ce priveşte organizarea şi promovarea de activităţi, programe, acţiuni menite a reprezenta interesele producătorilor de produse tradiţionale şi ecologice din aria geografică aferentă judeţului Hunedoara. Nu pot să închei fără a aminti faptul că Agenţia de Dezvoltare Economico-Socială a Judeţului Hunedoara a participat la cel mai important târg de turism din ţară – Târgul Naţional de Turism – atât în toamna anului trecut, cât şi în februarie acest an. Pot spune că, practic, de aici a început promovarea judeţului Hunedoara.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

  • Rugam respectos redactia sa ne faceti public cati bani va platese lunar dl. Barb pentru aparitiile zilnice in ziarul dvs. Plati facute de dansul ca persoana privata, persoana membru de partid si ca director ADEH.

  • @un devean
    Daca sunteti atat de curios, o sa va raspundem, desi nu avem aceasta obligatie, noi fiind un ziar privat, independent, care traieste din vânzare si din publicitate. Deci, nu suntem obligati sa dam oricărui postac anonim socoteala despre colaborările si contractele noastre. Dar, ca sa fiți lamurit, in primul rând va precizam ca dl. Barb nu apare zilnic in paginile cotidianului nostru. Puteți verifica si dumneavoastra, pe site, cand a apărut ultima oară, înaintea interviului de astăzi. Si ca sa dormiți liniștit! Interviul nu este platit, el fiind realizat la solicitarea noastra. Daca vi se pare ca in răspunsurile date de domnul Barb sunt lucruri neadevărate, taxați-l pe dansul, nu ziarul. Sa auzim numai de bine!

  • Omul potrivit, la locul potrivit. D-le Barb, lasati primaria si ocupati-va de turism, se pare ca la asta va pricepeti. Felicitari ! Nu va inteleg la ce va trebuie sa candidati la primaria municipiului Deva.

  • Domnule Barb, mi se pare ca a-ți fi cel mai bun om pentru primărie. Va doresc bafta și sper sa candidați.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că o duduie e pe făraș, după ce nu a ascultat ordinele…

3 ore ago

Bulina albă

Gelu Ovidiu Tirian, decanul Facultății de Inginerie Hunedoara Pentru că aproape toți absolvenții acestei facultăți…

3 ore ago

Bulina neagră

Septimiu T., din municipiul Deva Pentru că a fost condamnat la închisoare cu suspendare, după…

3 ore ago

Peste 80% dintre absolvenţii Facultăţii de Inginerie şi-au găsit un loc de muncă în specialitate

Peste 80 la sută dintre absolvenţii Fa­cultăţii de Inginerie Hunedoara (FIH), din cadrul Universităţii Politehnica…

3 ore ago

„Spartanii” de la Hunedoara au făcut victime colaterale

Patru hunedoreni au fost deja con­damnați în dosarul „revoltei din Hunedoara”, când mai mulți locuitori…

3 ore ago

Enervat de colegul de celulă, un deținut din Hunedoara a fost la un pas de crimă

Și-a băgat în comă camaradul de detenție după ce l-a lovit cu un tele­vizor în…

3 ore ago