Judeţul Hunedoara poate beneficia de fonduri în valoare de 510 milioane de euro prin Programul de Tranziţie Justă

Adriana Năstase

Comisarul european pentru coeziune şi reforme, Elisa Fereirra, a fost prezentă ieri în Valea Jiului, unde, în cursul dimineţii a vizitat o parte din spaţiile Minei Petrila şi Muzeul salvatorului minier, obiectiv pre­vă­zut să se realizeze pe fonduri atrase prin com­ponenta culturală a Mecanismului pentru Tranziţie Justă.

Finanțare nerambursabilă
„Județul Hunedoara este, astăzi, gazda unei vizite, pot spune, istorice. Comisarul European pentru Coeziune și Reformă, Elisa Ferreira, este oaspetele nostru pentru câ­teva ore. Vizita domniei sale se concentrează pe regiunea Văii Jiului, aflată în plin proces de tranziție spre energia verde și vizată de o serie de proiecte de regenerare urbană și modernizare a infrastructurii rutiere, cultu­rale, înființarea de capacități pentru produ­ce­rea de componente prietenoase cu me­diul și reconversie profesională, cu finanțare europeană și guvernamentală neram­bur­sabilă. Alături de Elisa Ferreira, la vizita din Valea Jiului au luat parte ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel-Ioan Boloș, europarlamentarul Victor Negrescu, direc­torul ADR Vest, Sorin Maxim, dar și deputații PSD de Hunedoara, Natalia-Elena Intotero și Ilie Toma.
A fost o deosebită onoare pentru noi să începem ziua cu o vizită la Mina Petrila, un obiectiv aflat acum în patrimoniul nostru și pe care ne străduim să-l integrăm în circuitul cultural-turistic, asemenea altor zone si­mi­lare din Europa. Totodată, pe lângă com­po­nenta memorială, aici va exista și o com­po­nentă dedicată investitorilor. Proiectul de regenerare urbană „Exploatarea Culturală Petrila”, pe care îl vom dezvolta alături de Asociația Planeta Petrila, va prinde contur cu ajutorul fondurilor atrase prin PNRR”, a de­clarat Laurențiu Nistor, președintele Con­siliului Județean Hunedoara.

Și orașele mici pot performa
„Tot la Petrila, pe agenda vizitei a fost inclusă și o scurtă deplasare la Școala Generală nr. 1, dotată cu ajutorul fondurilor europene. Este o școală model pentru această zonă, semn că și într-un fost oraș preponderent minier, precum Petrila, se pot implementa proiecte benefice pentru co­munitatea locală și care pot contribui la pres­tigiul așezării. Punctul principal al vizitei l-a reprezentat întâlnirea de la Universitatea Petroșani cu mediul de afaceri, cu primarii orașelor și municipiilor din Valea Jiului, cu reprezentanții societății civile și ai mediului academic. Toți aceștia fac parte din Aso­ciația pentru Dezvoltare Teritorială Integrată – ITI Valea JiuIui. Am discutat despre pers­pectivele de dezvoltare prin Politica de Coe­ziune a UE 2021-2027 pentru ITI Valea Jiului și despre Planul de Tranziție Justă pe care îl vom implementa în regiune, despre fondurile pe care le vom atrage aici pentru decarbo­ni­fi­care și trecerea la energie verde. Vizita doam­nei Elisa Ferreira reprezintă o opor­tu­nitate de a discuta despre viitorul Văii Jiului, după trecerea la energie verde, regenerabilă, despre perspectivele care se deschid pentru modernizarea regiunii și pentru asigurarea unui nivel de trai decent locuitorilor de aici”, a adăugat șeful județului, Laurențiu Nistor.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Se anunță deranj mare pentru un individ din re­giunea cu lămpașe, om pentru care tupeul…

4 ore ago

Bulina albă

Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului Pentru că a găsit o soluție…

4 ore ago

Bulina neagră

Adrian R., membru al unui grup organizat Pentru că alături de alți tineri a fost…

4 ore ago

Doi bărbaţi din Pakistan, aflaţi ilegal în România, au fost depistaţi la Petroşani

Doi bărbaţi din Pakistan, cu vârstele de 23 şi 37 de ani, care se aflau…

4 ore ago

Municipiul Deva va avea un Plan Urbanistic General în format digital

Municipalitatea din Deva a câştigat o finanţare în valoare de peste 2 mi­li­oane de euro…

4 ore ago

Au plecat la vânătoare fără autorizație

Polițiștii i-au prins în flagrant pe trei bărbați, care transportau cu un autoturism de teren…

4 ore ago