Actualitate

Jandarmii montani, pregătiţi să salveze victimele pe cale aeriană

Natalia Bumbac

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Hunedoara a prezentat ieri rezultatele proiectului „Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române”, cofinanţat din programul de cooperare elveţiano-român. Un proiect derulat în perioada 2013 – 2018, destinat jandarmilor care acţionează în mediul montan şi care a avut mai multe componente.

REGA – fundaţia elveţienilor
În linii mari, activităţile s-au axat pe cursuri de pregătire în domeniul tehnicilor de salvare cu elicopterul, formarea profesională a jandarmilor montani, precum şi dotarea cu echipamente necesare acestora. Cursurile şi schimburile de experienţă s-au desfăşurat atât în ţară, cât şi în Elveţia. În perioada 5 – 11 august 2013, în cadrul proiectului, inspectorul şef de atunci al IJJ Hunedoara, generalul de brigadă Viorel Sălan, a făcut o vizită de studiu în Elveţia, la Engadine, cantonul Grisons, însoţit de o delegaţie de jandarmi de la alte inspectorate din ţară. Vizita a prevăzut o serie de întâlniri cu oficialităţi elveţiene, precum şi o prezentare a sistemului medical de urgenţă pe calea aerului – REGA, o fundaţie privată, non-profit, care funcţionează independent de stat. Totodată, o serie de cursuri s-a derulat la Centrul de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montani Sinaia.
Tot în cadrul proiectului, IJJ Hunedoara a fost dotat cu echipamente de intervenţie montană. Printre acestea s-a numărat o maşină autopropulsată Polaris Ranger Crew 800, în valoare de 149.575 de lei, aparate foto, căşti cu sistem de comunicaţii, hamuri de salvare, tărgi cu sistem de imobilizare cervicală, sau truse de prim ajutor. Valoarea cumulată a materialelor primite de IJJ Hunedoara a fost de 263.009 de lei. Doar în ultima săptămână, inspectoratul a primit 12 căşti de alpinist, clăpari, schiuri, aparate de detectare a victimelor sau sonde de avalanşă.
La nivelul IJJ Hunedoara sunt constituite două echipe de intervenţie montană, una în zona Văii Jiului şi una în zona Haţeg. Cele două echipaje au în componenţă câte şase jandarmi.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

ANUNŢ VÂNZARE

Societate comercială vinde piatră (andezit) brută și concasată (sort 0-31,5mm; 0-63 mm; etc.) pentru construcții…

6 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Ăsta revine din pa­tru în patru ani mai ceva ca boala. Este vor­ba de un…

6 ore ago

Bulina albă

Dr. Iulia Roșu, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu Pentru că s-a…

6 ore ago

Bulina neagră

Albert V. din Petroșani Pentru că a fost trimis în judecată pentru infracțiunea de furt,…

6 ore ago

Au furat la greu, iar acum plătesc! Percheziţii și suspecți reținuți!

Cinci bărbaţi au fost reţinuţi de poliţiştii Ser­viciului de Investigaţii Criminale Hunedoara, fiind acuzaţi de…

6 ore ago

Escrocheria „Călugărița” face ravagii în conturile românilor. Infractorii au găsit o nouă metodă de a obține venituri consistente

Inventivitatea infractorilor pare să nu cunoască limite, aceștia punând mereu la cale noi metode prin…

6 ore ago