EvenimentFlash

Iulian Ceia a „migrat” în Insulele Capului Verde

După ce a indicat tot felul de adrese la care să fie citat, liderul grupării aurarilor, Iulian Ceia (foto), susţine acum că s-a mutat în Insulele Capului Verde – Africa şi a comunicat noul domiciliu magistraţilor de la Curtea de Apel Alba Iulia, unde se judecă recursul în Dosarul „Comorile dacice”.
Obligat de meserie
Inculpaţii din dosarul „Comorile dacice” trag, prin orice mijloace, de timp, pentru a scăpa de răspunderea penală. De această dată, judecarea cauzei, care era pe rolul instanţei  Curţii de Apel cu câteva zile în urmă, s-a amânat cu şase luni, ca să poată fi citat liderul grupării aurarilor, Iulian Ceia, care susţine că s-a mutat, obligat de natura meseriei sale, taman în Insulele Capului Verde, din Africa. „Aşa este, el a indicat o adresă în Insulele Capului Verde. Procedurile de citare sunt complexe, iar instanţa a acordat un nou termen de judecată pentru data de 4 aprilie 2012”, a declarat Cosmin Muntean, purtătorul de cuvânt al Curţii de Apel Alba Iulia.
Magistraţii din Alba Iulia judecă apelul formulat de 12 hunedoreni condamnaţi de Tribunalul Hunedoara la pedepse cu închisoarea, pentru furtul şi traficarea brăţărilor dacice dezgropate din siturile arheologice din Munţii Orăştiei. Însă, sentinţa a fost contestată atât de Parchet, cât şi de Ministerul Culturii. Iulian Ceia este unul dintre cei care a formulat apel, dar nu s-a prezentat la nici unul din termene ele, de judecată. Cosmin Muntean spune că, până acum, nu a  fost îndeplinită nici o procedură de citare a lui Ceia, adică nu s-a putut face dovada că el a primit vreuna dintre citaţiile trimise de instanţa de judecată.
Au traficat brăţările dacice
În urma judecării pe fond a cauzei, Tribunalul Hunedoara a hotărât condamnarea celor 12 inculpaţi la pedepse cu închisoarea, cuprinse între şapte şi 12 ani, pentru săvârşirea infracţiunilor de furt calificat de obiecte de patrimoniu din situri arheologice, cu consecinţa pierderii acestor bunuri pentru patrimoniul cultural naţional, efectuare de către persoane neautorizate a unor detecţii şi săpături ilegale în situri arheologice, şantaj, violare de domiciliu, lipsire de libertate în mod ilegal, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. În acest dosar, Ministerul Culturii s-a constituit parte civilă şi a solicitat despăgubiri de aproximativ 6,5 milioane de euro.
Dosarul se află pe rolul instanţelor de şase ani, iar persoanele judecate sunt acuzate că au făcut parte dintr-un grup de crimă organizată care, în perioada 2000 – 2001, a efectuat acţiuni de braconaj în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, de unde ar fi sustras 15 brăţări din aur. Obiectele, alături de mai multe bunuri de patrimoniu, au fost traficate ulterior pe piaţa neagră internaţională. (C. Cosman)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura