Istoria vodcii – cum a ajuns una dintre cele mai populare băuturi din lume

Vodca („apa mică“, de la „voda” – apă în limba rusă) este una dintre cele mai cunoscute și consumate băuturi spirtoase distilate în întreaga lume, care a câștigat o mare notorietate în lumea mixologiei mai ales pentru versatilitatea sa incredibilă.

Este un compus neutru care, atât în ​​momentul distilării, cât și ulterior, este tratat cu carbon și alte materiale pentru a obține caracteristica sa distinctivă, o absență aproape absolută a gustului. Prin urmare, își generează aroma caracteristică, foarte identificabilă, cu o singură înghițitură. Nivelurile de alcool de vodca sunt în general peste 40º, dar gradele de vodca poate varia în funcție de tipurile de vodcă.

Vodca este produsă în general prin fermentarea plantelor bogate în amidon, cum ar fi secara, grâul sau cartoful. Deși constă în principal din apă și etanol. Această băutură a devenit populară în Europa înainte de a se răspândi pe toată planeta. Este băutura tipică din Polonia, Rusia, Belarus și țările scandinave, unde se bea pură.

Există cea mai comună și primitivă formă de vodcă, vodca albă sau vodca neutră. Cu toate acestea, putem găsi și vodcă aromată, care a apărut ca o alternativă pentru a reduce aroma puternică de alcool a vodcii neutre. Obiectivul nu era doar să îmbunătățească gustul, ci și în scopuri medicinale. Putem găsi alte culori diferite, cum ar fi vodca neagră, vodka albastră sau vodca roșie, printre altele.

Originea vodcii se găsește în urmă cu mai bine de o mie de ani în Rusia și Europa de Est, o zonă cunoscută sub numele de centura de vodcă. Această zonă a inclus și alte țări precum Polonia, Ucraina, Belarus, țările nordice și statele baltice.

În 1386, alcoolul pe bază de vin a fost introdus la Moscova de către negustorii genovezi. Considerat o băutură dăunătoare, guvernul rus a interzis importul acesteia în țară. Mai târziu, când s-a descoperit că alcoolul putea fi extras din grâu și secară, a început să se producă prima votcă. Cea mai veche referință scrisă cunoscută la vodcă a fost găsită într-un manuscris polonez din 1405.

Până la sosirea împărătesei Caterina II, acest băutură era de o calitate foarte scăzută, întrucât îi permitea să fie făcută pe moșiile nobililor. Într-una din acele mici fabrici a fost inventată metoda de purificare a vodcii folosind cărbune. Atunci a devenit o băutură de puritate cristalină și de cea mai bună calitate.

În timpul celui de-al doilea război mondial, distilatul a încetat să mai fie un produs exclusiv al Rusiei și al altor țări est-europene și a început să fie produs în țările occidentale, până în Statele Unite, unde a început să se producă și vodcă din porumb și cartofi. Astfel, consumul său s-a răspândit în întreaga lume.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Bulina albă

Iulius Bedea, primarul orașului Simeria Pentru că a fost numit în funcția de președinte interimar…

2 ore ago

Echipa lui Sorin Crai pentru Hațeg! Votul nu e un voucher pentru diferite avantaje, ci o acțiune într-o întreprindere comună

Candidatul PSD la funcția de primar al orașului Hațeg, Sorin Crai (foto) nu se dezminte.…

2 ore ago

Bulina neagră

Petru Cîmpean, primarul comunei Certeju de Sus Pentru că nu a reușit să atragă fonduri…

2 ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun zvonerii de serviciu că se anunță schimbări mari de tru­pe într-o instituție de la…

2 ore ago

Procurorul care l-a anchetat pe Traian Berbeceanu, achitat definitiv. Va încasa 1 milion de euro, salarii restante

Dosarul „Berbeceanu”, cu inculpați din structurile BCCO și DIICOT Alba Iulia, a ajuns la final…

2 ore ago

Daune mai mici, tot atâția ani de pușcărie

Sentință definitivă în cazul tână­rului Claudiu Nițariu (foto), judecat pentru omor. Magistrații Curții de Apel…

2 ore ago