Comunitate

Invitaţie la Orăştioara de Sus

Magdalena Şerban

Pentru a sărbători Centenarul Marii Uniri, la Orăştioara de Sus a fost pregătită o suită de manifestări tematice.

Acţiunile sunt organizate în data de 30 noiembrie de către Primăria comunei Orăştioara de Sus, Biblioteca Comunală „Remus Baciu“ din localitate, Şcoala Gimnazială „Hadrian Daicoviciu“, Centrul Local de Informare Turistică Costeşti, precum şi mai multe cadre didactice din alte unităţi de învăţământ şi un cunoscut om de presă, totul fiind reunit sub genericul „100 de ani de la Marea Unire“.
„La ora 14:30 am prevăzut o horă a Unirii la Monumentul Horeştilor din centrul de comună, pentru care facem apel la toţi cei care doresc să îmbrace straie tradiţionale să nu ezite să o facă. Moment mai bun ca acesta nu cred că există. Vrem să retrăim măcar o parte din emoţiile cu care înaintaşii noştri au celebrat, la vremea respectivă, idealul naţional şi visul mult râvnit, acela de unitate. Va urma o depunere de coroane la Monumentul Horeştilor, iar de la ora 15, la căminul cultural din satul principal vor fi susţinute cuvântări şi evocări, profesorul Cosmin Haţegan fiind cel care va prezenta itinerarul istoric al celor 100 de ani de la Marea Unire. Publicul va avea prilejul să vizioneze un film emoţionant de comemorare a eroilor din comuna noastră, care au luptat în Primul Război Mondial. Totodată, vor putea fi admirate o expoziţie de desene pe acelaşi subiect central, aparţinând copiiilor, dar şi una documentară, ce va cuprinde diverse imagini de arhivă, poze vechi şi foarte grăitoare. Elevii vor susţine un program artistic din care fac parte poezii şi cântece patriotice. Vă aşteptăm în număr cât mai mare, mai cu seamă că meleagurile noastre sunt adânc înrădăcinate în filele istoriei“, este invitaţia lansată de Vasile Marian Inăşescu (foto), primarul comunei Orăştioara de Sus.
Cât priveşte delegaţia prezentă la Alba-Iulia în 1918, reprezentativă pentru comună, acesta spune că s-au găsit tabele cu sute de semnături ce atestă susţinătorii Unirii, însă nu s-au identificat, nominal, cei care au fost acolo. ,, Este un eveniment prea important pentru a trece neobservat. De ceva timp ne dăm silinţa să pregătim manifestările. Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat în organizare şi îi asigur de toată aprecierea mea. Sperăm să fim în asentimentul întregii comunităţi“, a mai afirmat primarul.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago