Comunitate

Investiţiile anului 2015 în Orăştie

04 BalanMagdalena Şerban

După ce a văzut spitalul municipal pus pe picioare, fără arierate şi aproape cu zero datorii, municipalitatea din Orăştie s-a pus pe modernizări. E drept că şi bugetul local anual se învârte în jurul sumei de 30.000.000 de lei, dar şi cheltuielile sunt pe măsură.

Ce se întâmplă cu bugetul local…
„În primul rând, aş vrea să punctăm faptul că pentru 2014, colectarea taxelor locale s-a realizat în proporţie de circa 83 la sută, excluzând partea de societăţi aflate în lichidare. Am înregistrat şi multe popriri pe conturi, atât în cazul persoanelor fizice, cât şi a celor juridice. Vreau să le amintesc cetăţenilor că toţi cei care plătesc impozitele pentru anul curent până în 31 martie, beneficiază de acea reducere de 10 procente. De regulă, în primul trimestru, în jur de 30 la sută din rândul persoanelor fizice îşi achită dările către stat. Totodată, doresc să le mulţumesc orăştienilor care şi-au onorat obligaţiile fiscale şi să-i invit să o facă şi pe cei care încă se află pe lista da datornici”, a spus edilul-şef din Orăştie, Ovidiu Bălan (foto). Acesta a mai ţinut să precizeze faptul că neîncasându-se bani la buget, şi modernizările cunosc un ritm mai lent de implementare. Pe de altă parte, la capitolul reparaţii şi investiţii din bugetul local, 2015 pare să fie unul foarte darnic. Nu de altceva, dar  acesta va depăşi suma de 10.000.000 de lei, bani alocaţi pentru diverse lucrări precum asfaltare străzi şi trotuare, alimentare cu apă, canalizare, finalizarea reabilitării Sălii Astra, introducerea unui sistem de supraveghere video, achiziţii de aparatură medicală şi modernizări şi reparaţii în cadrul secţiilor spitalului municipal etc. În ceea ce priveşte obligaţiile de ordin financiar, anul curent va impune  asigurarea cofinanţării pentru proiectul ADI Deşeuri, adică circa 1.000.000 de lei şi o cofinanţare de peste 500.000 de lei pentru proiectul european de construcţie a unui corp nou, cu opt clase, la şcoala Gimnazială Dominc Stanca.

…Şi cu banii care vor veni de la Guvern
În paralel cu lucrările demarate din bugetul propriu, s-au făcut solicitări şi către Guvernul României, pentru susţinerea a două mari investiţii. „Pe Ordonanţa 28 avem un proiect de introducere a canalizării pe străzile Moţilor, Târgului şi Gării. E vorba de câteva sute de branşamente care includ casele din zonele amintite şi patru blocuri de locuinţe. Lucrările au debutat în 2014, iar banii pe ceea ce s-a executat au fost primiţi anul trecut. În funcţie de alocările viitoare, depinde şi termenul de finalizare. Suma totală a investiţiei este de 2.700.000 de lei. Tot pe fonduri guvernamentale, prin Ministerul Dezvoltării, mai avem o staţie de epurare în valoare de circa 3.400.000 lei. Achiziţia s-a făcut şi s-au investit deja peste 1.100.000 de lei, urmând să parcurgem ceilalţi paşi”, a afirmat primarul Ovidiu Bălan. Potrivit acestuia, vechea staţie de epurare a fost construită în 1968 şi nu mai corespundea cerinţelor de mediu. Astfel, ţinând cont că deserveşte întregul municipiu, a fost considerat un obiectiv prioritar.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura