Categories: Comunitate

Investiții de top, în comuna Lăpugiu de Jos

Magdalena Șerban
Vineri, în satul Cosești, ce aparține de comuna Lăpugiu de Jos, a avut loc prezentarea unei investiții moderne în sectorul zootehnic, menită să le asigure crescătorilor de ovine rapiditate în obținerea și colectarea lânii. La manifestare a participat prefectul județului, Călin Petru Marian, însă de această dată în special în calitate de inginer agronom. Tot aici există și o cultură de afini, precum și un centru de procesare.

Timp redus, efort minim și rezultate maxime
„Mă bucur pentru fiecare investiție în agricultura hunedoreană, mai ales când e realizată de către întreprinzători în sectorul zootehnic, cu ajutorul fondurilor europene. Această firmă a avut ideea de a achiziționa mașini electrice de performanță în ceea ce privește tunsul oilor, iar în același timp a dorit să scurteze lanțul de valorificare a lânii. Acesta este viitorul pe care încercăm să-l insuflăm fermierilor și crescătorilor de ovine. Este cu mult mai simplu decât să tundă manual, iar procedura este mai calitativă pentru că lâna rezultată poate fi procesată mai ușor. În același timp ne aflăm și în cadrul unei plantații de afini, pe partea de producție de fructe de pădure. La fel, e un proiect demarat din fonduri europene, prin Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale – AFIR. Constituie un obiectiv integrat prin care se culeg, apoi se transformă, prin fabrică, în dulcețuri și sucuri, ajungând astfel cu valoare adăugată mult mai mare pe masa consumatorilor. Îi felicit pentru întreaga activitate și le doresc succes”, a declarat prefectul Călin Petru Marian.

Pot ajuta și alți fermieri
„E o idee gândită de ceva timp. Fiind crescători de ovine, ne tot loveam de această problemă cu tunsul. Pentru a face totul manual, e nevoie de mulți oameni pe care nu prea îi mai găsim. Văzând care e situația, am decis să facem pasul acesta. Suntem la început, am achiziționat doar două mașini, e primul an când suntem automatizați, dar suntem foarte mulțumiți pentru că funcționează bine și vom merge mai departe. Nu doar noi ne lovim de asemenea probleme, ci se regăsesc la nivel zonal și național. Așa că, serviciul nostru îl oferim, contracost, și altor fermieri. Asta e și ideea. Noi facem niște bănuți, iar ei ne dorim să fie mulțumiți de prestația noastră, deci câștigul să fie unul comun”, a arătat Daniel Dorog, care împreună cu soția sa a înființat această afacere, prin societatea Bibi Business Group.

Fără conservanți!
Legat de afine, cele de calitatea I sunt vândute ca segment premium (în acest sens s-au pus bazele, împreună cu alți proprietari de plantații, unei cooperative agricole – Afini de la munte). Ceea ce rămâne se procesează în cadrul unei fabrici dedicate, rezultând dulceață. Având o astfel de linie de producție, paletarul de adresabilitate a fost lărgit, abordându-se, ca materie primă, și alte fructe precum căpșunele pentru dulceață și merele pentru suc. După ce se vor acoperi suficient de mult canalele interne de distribuție, se targetează exportul. Un alt aspect important este că prin activitatea de aici, se creează locuri de muncă atât de necesare pentru vremurile în care trăim. ,, Deși e un fruct destul de pretențios, tehnologia existentă la ora actuală face să se poată preta la orice zonă. (…) Aducem oameni la cules din toată comuna, dar și din cele învecinate”, a mai precizat Daniel Dorog. Cei interesați de produse de calitate, fără conservanți, nu doar gustoase, ci mai cu seamă sănătoase, le pot găsi sub brand-ul AfiNatura.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

24 de ore ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

24 de ore ago