Educatie si cultura

ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Şansele să fii tu însuţi…

Valentina Mureşan

Ce înseamnă să fii tu însuţi? În urmă cu mai bine de 10 ani, o persoană dragă inimii mele îmi spunea de fiecare dată când ne întâlneam că, atunci voi şti cine sunt cu adevărat, când voi reuşi să fiu eu însămi. Vă dau bineţe tuturor şi plecăm astăzi, exact de la această idee, în călătoria noastră dintre cer şi pământ!
V-am povestit în articolele precedente despre multe dintre măştile pe care le dobândim sau ni le punem inconştient, dar în mod cert, alegem să le purtăm în faţa celorlalţi, până când nici nu mai ştim cine suntem cu adevărat. Evident că, orgoliul meu se simţea jignit de fiecare dată când mi se spunea că nu sunt eu cea care pretind că sunt, până într-o zi când, despuiată fiind de toate măştile, de toate artificiile umane pe care le credeam veritabile, de toată ipocrizia pe care o ridicasem la rang de virtute umană, m-am trezit singură, uitându-mă în oglindă şi neştiind cine sunt, ce vreau şi de ce mi se întâmplau toate câte veniseră peste mine. Deşi lumea nu observa nimic schimbat în ceea ce mă priveşte, eu începusem să caut răspunsuri, ca mai apoi să fac, încet, dar sigur, cunoştinţă cu mine, cu cea care eram dintotdeauna. Să nu credeţi nici o clipă că vă cunoaşteţi cu adevărat! Vă ştiţi doar metehnele, dorinţele, plăcerile, negaţiile, înălţările şi căderile, dar pe voi înşivă… nu! Şi chiar nu e uşor să accepţi asta şi e infinit de greu procesul de autocunoaştere. Dar… dacă vă simţiţi prinşi într-un vârtej al vieţii din care nu mai ştiţi să ieşiţi, dacă vi se întâmplă lucruri pe care nici nu le bănuiaţi vreodată, sau dacă vin peste voi situaţii de viaţă care vă pun la pământ, opriţi-vă o clipă! Luaţi aminte la tot ce e cu voi şi în jurul vostru, renunţaţi la „de ce-uri“ şi începeţi cu ce am început şi eu.
Mi-am luat câteva zile în care n-am vrut să văd pe nimeni şi mi-am dedicat aceste zile mie însămi. Am luat câteva foi de hârtie şi am început să aştern pe ele tot ce am considerat că am făcut greşit, de la prima amintire rămasă în mintea mea. De cele mai multe ori, credem că ne este sufletul curat şi că nu avem cine ştie ce păcate. Însă, când începi să le aşterni pe hârtie, vin buluc peste tine. Sunt ca un vulcan desprins din conştiinţă, din memoria afectivă, din gânduri, din plăceri, din răutăţi, din invidii subconştiente sau reale, vin ca o avalanşă incredibilă, din cotloanele unei existenţe care nici nu mai pare a fi a voastră. Apoi am luat acele foi de hârtie, pline cu mine cea veche şi am început căutarea unui duhovnic. Grea încercare! Să nu credeţi că nu aveţi nevoie de duhovnic, pentru că aşa am crezut şi eu, dar e o mare păcăleală a necuratului care nu vrea să vă piardă! Dacă atunci când vi se rup pantofii fugiţi la magazinul cu pantofi, când aveţi nevoie de o operaţie mergeţi la chirurg, la fel este şi când sufletul vostru are nevoie de hrană spirituală: mergeţi la biserică, la duhovnicul vostru. Însă, ca să-ţi găseşti un duhovnic, unul care să rezoneze cu tine, ai nevoie de răbdare şi de convingerea că-l vei găsi. Ajunsă la duhovnic, am spovedit tot ce aveam pe foile de hârtie, apoi am primit câteva cuvinte care m-au sprijinit în vindecarea locului din care se desprinsese eu-l meu fals, după care am plecat spre casă. Nu am cum să descriu în cuvinte pe înţeles, felul în care m-am simţit după acea spovedanie completă, nu pot explica modul în care s-a transformat în mine tot, însă de aici a început să vină la lumină, omul nou, omul care trebuia să fiu şi nu am fost!
Ştiţi care este avantajul de a fi tu însuţi? Pare o nimica toată, însă este cel mai interesant lucru care vi se poate întâmpla: îţi eşti suficient în orice condiţii, nu te vei plictisi niciodată de tine, nu te va interesa nimic din ce spune lumea din jurul tău, nimic din ce gândeşte despre tine, nimic din ceea ce cere de la tine. Pentru că în acel moment tu vei fi cel mai important om pentru tine şi vei începe să măsori lumea cu alte unităţi de măsură. În plus, ca să ne întoarcem de unde am pornit discuţia noastră, din momentul în care vei şti exact cine eşti, Universul va aranja pentru tine, un alt fel de viaţă, va conspira ca lucrurile bune să vine spre tine şi în întâmpinarea ta.
Ştiu că e greu să crezi, dar poţi afla totul din proprie experienţă.
Până săptămâna viitoare…
ALEGEŢI SĂ TRĂIŢI CU DETAŞARE, BUCURÂNDU-VĂ DE VIAŢĂ!

2 comentarii la „ÎNTRE CER ŞI PĂMÂNT. Şansele să fii tu însuţi…

  • 1. Viaţa de credinţă
    inima voastră să fie copleşită de seninătate! Să aveţi o inimă umilă şi atunci în ea va fi multă căldură şi disponibilitate în a săvârşi fapte bune. „Să nu se tulbure aşadar inima voastră şi să nu vă fie frică” Credinţa este o virtute supranaturală, prin care primim şi ţinem ca adevărate toate adevărurile şi realităţile pe care ni le-a descoperit Dumnezeu şi ni le învaţă sfânta Biserică a lui Isus Cristos.Trebuie să credem în Dumnezeu şi în Biserică, pentru că:– Dumnezeu este adevărul veşnic; el nu poate să se înşele şi nici să ne înşele;– Cristos păzeşte Biserica sa departe de orice eroare şi o călăuzeşte în adevăr prin Spiritul Sfant.
    2.Viaţa de speranţa este o virtute supranaturală, prin care aşteptăm cu mare încredere toate câte ni le-a făgăduit Dumnezeu prin Isus Cristos şi anume: viaţa veşnică, învierea din morţi, iertarea păcatelor precum şi alte haruri necesare vieţii noastre spirituale.Această virtute trebuie să fie puternică, rezistentă în faţa încercărilor la care este supus creştinul, răbdătoare şi manifestată prin fapte.
    3.Viaţa de iubire este o virtute supranaturală, prin care îl preţuim pe Dumnezeu mai presus de orice, iar pe aproapele nostru, ca pe noi înşine din iubire faţă de Dumnezeu. Este asemenea lui Cristos care şi-a jertfit viaţa din iubire faţă de Tatăl ceresc şi faţă de oameni. De aceea trebuie să-l iubim pe Dumnezeu mai mult decât orice alt bun, fie din lumea aceasta, fie din cea invizibilă. Aşa au făcut sfinţii martiriprecum cei 7 episcopi greco catolici, care au preferat să-şi jertfească viaţa decât să se lepede de credinţa lor,vor fii ridicati la cintea altarelor pe 2 iunie 2019 la Blaj
    Credinţa, speranţa şi iubirea pot fi manifestate prin: adoraţie, rugăciune, jertfă, făgăduinţe şifapte bune

  • Vă mulțumesc, domnule Dr. Gheorghe P.Budau pentru completare!
    Să fie cu folos nouă și sufletelor noastre!

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura