Întâlnire româno-franceză la Consiliul Judeţean

27 februarie 2019 | Adauga un comentariu | Publicat in: Flash, Politica si administratie

Directorul general al Bibracte EPCC, Vincent Guichard (foto dreapta), se află în aceste zile în judeţul Hunedoara, la invitaţia conducerii Consiliului Judeţean Hunedoara. Vizita are loc în baza Protocolului de Colaborare încheiat în luna noiembrie 2018 între Bibracte EPCC şi Consiliul Judeţean Hunedoara. Scopul protocolului este acela al promovării în comun a sitului Bibracte din Franţa şi a sitului Sarmizegetusa Regia, asemănător celui aflat pe teritoriul francez, ca şi importanţă istorică şi poziţionare geografică.

Oaspetele s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului judeţean Hunedoara, Mircea-Flaviu Bobora (foto stânga), şi cu vicepreşedintele Sorin-Adrian Vasilescu. La discuţii au mai participat directorul general al Institutului Naţional al Patrimoniului, Ştefan Bâlici, şi Antonela Stan, şef Serviciu Dezvoltare Regională în cadrul Consiliului Judeţean Hunedoara.
Vincent Guichard a prezentat situl pe care îl administrează, cu toată zona aferentă, modalităţile de finanţare a proiectelor derulate la Bibracte – Mont Beuvray, facilităţile oferite atât cercetătorilor, cât şi publicului larg interesat de istoria şi frumuseţea acestei zone din Franţa.
În baza protocolului încheiat între Universitatea din Bordeaux şi Universitatea Babeş-Bolyai, pentru prima dată, în acest an, la săpăturile arheologice de la Bibracte vor participa şi arheologii de la Cluj-Napoca. La Sarmizegetusa Regia, vor veni în schimb de experienţă arheologi şi studenţi francezi de la Universitatea din Bordeaux.
Reprezentantul Bibracte a lansat şi o serie de propuneri pentru dezvoltarea turismului în zona Cetăţilor Dacice. Municipiul Orăştie trebuie să devină poarta de intrare spre cetăţi, iar muzeul din localitate, ce va fi modernizat din fonduri europene, va juca un rol important în promovarea întregii zone.
Partea a doua a discuţiei s-a centrat pe o colaborare viitoare între Consiliul Judeţean Hunedoara, Grupul de Acţiune Locală (GAL) Sargeţia 1, care cuprinde 18 comune din zona Orăştiei şi a Văii Mureşului, şi GAL-ul Morvan, pe teritoriul căruia se află situl Bibracte, dar şi 221 de sate care au reuşit să-şi păstreze specificul local. La întâlnire au fost prezenţi primarul comunei Orăştioara de Sus, Vasile Inăşesc, primarul comunei Gurasada, Silviu Nan, managerul GAL Sargeţia, Ioan Dorin Jibetean, şi Daniel Iancu, cercetător ştiinţific la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
”Proiectul comun cu GAL-urile este unul de lungă durată. Este o viziune modernă pe toate liniile de dezvoltare: turistică, peisagistică, implicit pe protecţia mediului, economică, prin generarea de locuri de muncă. Suportul reprezentanţilor sitului Bibracte EPCC şi al GAL-ului Morvan este foarte important şi ne este foarte necesar. Ei au ani de experienţă în spate”, a declarat Mircea-Flaviu Bobora, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara.
”Proiectul pe care dorim să îl dezvoltăm în comun cu GAL-ul francez este acela al mangementului integrat al teritoriului GAL-ului Sargeţia, cu mai mare accent pe zona unde se află monumente UNESCO. Este vorba despre conceperea a două planuri micro-regionale cu caracter distinct. Unul va fi dedicat Cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei cu tot arealul din apropierea lor, dar ne gândim şi la Valea Mureşului, la zona Gurasada. Biserica monument istoric din localitate se află pe lista indicativă UNESCO, iar peisajul natural completează fericit această zestre. Bineînţeles, va exista un plan de management care va fi folositor fiecărei comune din componenţa GAL Sargeţia, dar cu un accent important pe zonele menţionate anterior”, a precizat vicepreşedintele Sorin-Adrian Vasilescu.
În urma discuţiilor, partea franceză va transmite o serie de propuneri sinteză care vor sta la baza elaborării proiectului de management integrat al teritoriului. Vincent Guichard a precizat că partea franceză va asigura tot sprijinul şi asistenţa tehnică necesară, iar GAL-ul Sargeţia, în calitate de lider de proiect, va trebui să vină cu un plan de gestiune a monumentelor de pe teritoriul său, cu soluţii concrete pentru conservarea şi îngrijirea peisajului urban şi rural, iar activităţile economice care se vor derula să nu intre în conflict cu valorile naturale şi culturale din regiune. (A. Năstase)

Loading...

Scrie un comentariu

stiri si ziare
Citește articolul precedent:
Serghei Gorbunov rămâne în puşcărie

Cetăţeanul moldovean Serghei Gorbunov (foto), condamnat la 16 ani de închisoare pentru că l-a tâlhărit pe patronul unei case de...

Se închide patinoarul din Parcul Cetăţii Deva

Patinoarul în aer liber din Deva îşi va închide porţile în seara zilei de astăzi, 28 februarie 2019. Pentru mii...

La sanatoriul din Brad s-au stabilit priorităţile pentru 2019

Pe lângă propunerile investiţionale înaintate, cu solicitarea de finanţare, către Consiliul Judeţean Hunedoara, în subordinea căruia se află Sanatoriul de...

Închide