Comunitate

Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa, organizată de Insemex Petroşani

În perioada 13-14 septembrie, Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă – Insemex Petroşani a organizat cea de-a 22-a Întâlnire a Conducătorilor Autorităţilor Miniere de Stat din Europa. Evenimentul s-a desfăşurat la Hotelul Novotel Bucureşti, beneficiind de sprijin şi susţinere din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice. 04-artur-gaman-insemex
Tema principală de dezbatere a constituit-o problemele de Mediu, Securitate şi Sănătate în Muncă în industria minieră, iar la şedinţa de lucru au luat parte peste 30 de personalităţi, conducători ai  Autorităţilor Miniere de Stat din Anglia, Austria, Cehia, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Irlanda de Nord, Polonia, Serbia, Slovacia şi Ungaria.
“Tema dezbătută în acest an, probleme de mediu, securitate şi sănătate în muncă în industria minieră, prezintă un interes deosebit pentru noi toţi, conceptul de mediu, securitate şi sănătate în muncă reprezentând un termen general pentru întreaga legislaţie, regulamentele, ghidurile şi procesele dezvoltate şi proiectate în vederea protecţiei lucrătorilor, a populaţiei şi a mediului înconjurător”, a declarat dr.ing. George Artur Găman (foto), directorul general al Insemex  Petroşani.
Această a 22-a întâlnire a contribuit la schimbul de cunoştinţe, informaţii şi experienţe cu privire la problemele de mediu, securitate şi sănătate în muncă în activitatea minieră din ţările participante. S-a identificat necesitatea ca activitatea minieră să continue, astfel încât să fie menţinută securitatea energetică şi furnizarea de materii prime, având în vedere şi preocupările pentru protecţia mediului înconjurător. De asemenea, reprezentanţii autorităţilor au stabilit ca fiind necesară promovarea unei noi imagini a mineritului, existând o multitudine de exemple de bune practici în care activitatea minieră desfăşurată în mod responsabil conduce la un impact de mediu minimizat, în acelaşi timp generând areale utilizate pentru agricultură sau baze de agrement. Ţinând cont de cele stabilite în cadrul întâlnirii din 2014 care s-a desfăşurat în Dublin, Autorităţile Miniere din Anglia, Austria, Finlanda, Irlanda de Nord şi Serbia au prezentat şi au notificat celelalte ţări participante asupra unor accidente miniere majore ce au avut loc în industria lor minieră, în anul precedent. Notificarea asupra unor astfel de experienţe şi împărtăşirea cunoştinţelor dobândite în urma lor va continua şi în cadrul următoarelor întâlniri anuale.
Participanţii au stabilit de comun acord extinderea cooperării între Autorităţile Miniere de Stat din Europa privind temele de interes comun sau cele de interes general, precum şi furnizarea de asistenţă reciprocă, evitând duplicarea activităţii lor cu cea a altor Organisme Europene.
Statele care nu au participat până acum la aceste întâlniri vor fi invitate la acţiunile viitoare, iar o invitaţie deschisă de participare va fi lansată şi către organismele relevante ale Comisiei Europene. La finalul şedinţei de lucru, conducătorii Autorităţilor Miniere au semnat Memorandumul întâlnirii, stabilindu-se tema de anul viitor a întâlnirii care va avea loc în anul 2017 în Slovacia, şi anume “Politica privind materiile prime şi impactul acesteia asupra exploatării zăcămintelor de minerale utile”. (M. Şerban)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura