Categories: Comunitate

Instruire în domeniul prevenirii corupţiei în administraţia locală

Ieri, s-a desfăşurat la Deva conferinţa cu titlul ,,Educaţie anticorupţie în societatea românească”, organizată în cadrul proiectului ,,Măsuri pentru prevenirea corupţiei în administraţia publică locală a Municipiului Deva”.

Evenimentul se înscrie în campania de conştientizare, formare şi instruire a funcţionarilor şi aleşilor din cadrul administraţiei publice locale a Municipiului Deva, care are ca scop prevenirea şi limitarea corupţiei, precum şi etica, integritatea şi conflictele de interese în desfăşurarea actvităţilor de zi cu zi din administraţie.
La conferinţă au participat primarul municipiului Deva, Nicolae-Florin Oancea, viceprimarul Ferdinand Zoltan Pogocsan, precum şi funcţionari din cadrul aparatului de specialitate al primarului şi a serviciilor şi instituţiilor publice din subordinea Consiliului Local Deva.
Temele aflate pe agenda de lucru au fost: măsurile de combatere a corupţiei, dezvoltarea durabilă şi egalitatea de şanse. Subiectele prezentate de lectorul Liviu Mureşan au fost dezbătute împreună cu participanţii la conferinţă.
Printre cele 11 măsuri preventive anticorupţie aplicabile la nivelul administraţiei publice locale se numără: codul etic/deontologic de conduită, declararea averilor şi a cadourilor, accesul cetăţenilor la informaţiile de interes public, conflictele de interese, incompatibilităţi, transparenţa în procesul decizional etc. Transparenţa decizională este foarte importantă. Implicarea cetăţenilor, posibilitatea acestora de a participa activ la deciziile luate de către administraţia publică locală este un drept reglementat prin lege.
„Dacă vrei să nimiceşti corupţia, trebuie să te pregăteşti temeinic. Ai nevoie de strategie şi planificare. Corupţia poate avea efecte mai distructive decât un conflict armat – erodează structura de rezistenţă a unui stat, pe care-l poate aduce în prag de prăbuşire. Un stat corupt nu va putea apela la sprijinul cetăţenilor, într-un moment critic. Corupţia este cel mai teribil adversar!”, a afirmat lectorul Liviu Mureşan.
În ceea ce priveşte cunoaşterea şi aplicarea strategiei anticorupţie, funcţionarii din cadrul Primăriei Municipiului Deva şi din serviciile publice din subordinea Consiliului Local Deva sunt într-un amplu proces de creştere a transparenţei actului administrativ, în folosul cetăţenilor. (D.G.)

AddThis Website Tools
Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURIBÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Se anunță curățenia de primăvară/vară și în regiunea cu lămpașe, dar nu orice curățenie. Gurile…

9 ore ago
Bulina neagrăBulina neagră

Bulina neagră

Maria Vasilie, medic din Petroșani Pentru că a cerut mită unei paciente și a fost…

9 ore ago
Bulina albăBulina albă

Bulina albă

Prof. univ. dr. ing. Roland Iosif Moraru, cadru didactic al Facultății de Mine și director…

9 ore ago

Gura păcătosului adevăr grăiește. Ilie Bolojan: Suntem într-o situație economică complicată. E posibil să fim nevoiți să creștem taxe și impozite

Președintele PNL, Ilie Bolojan (foto), a de­clarat ieri, la finalul discuțiilor pe care li­be­ralii le-au…

9 ore ago

Doctorița învinuită că a luat mită de la o pacientă, condamnată la doi ani de închisoare

Medicul ginecolog din Petroșani a fost prins în flagrant când a luat 1.000 de lei…

9 ore ago

Drogul macabru fabricat din cadavre, face victime și se extinde internațional

Un drog macabru, fabricat parțial din oase de oameni morți, face ravagii în Africa și…

9 ore ago