Institutul Oncologic Timişoara ajunge pe mâna procurorilor

Maximilian Gânju

Centrul unde ar trebui trataţi şi bolnavii de cancer din judeţul Hunedoara nu s-ar fi realizat din cauza unor interese, a declarat ministrul Sănătăţii. Institutul Oncologic Timişoara ar trebui să deservească zona de vest a ţării, şi anume, judeţele Arad, Caraş-Severin, Hunedoara şi Timiş, unde numărul bolnavilor de cancer este foarte mare.
Anul trecut, în judeţul Hunedoara erau mii de bolnavi de cancer, respectiv peste 9.000 de cazuri aflate în evidenţele DSP Hunedoara, la 1 februarie 2018. Toţi aceşti bolnavi au fost nevoiţi să caute ajutor medical în Cluj ori alte centre medicale specializate, deşi le-ar fi fost mult mai uşor să ajungă la Institutul Oncologic Timişoara, dacă s-ar fi realizat.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a trimis Corpul de control al ministrului la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Timiş, iar în urma investigaţiei a sesizat Parchetul. Ministrul are suspiciuni că există interese private să nu fie un spital de stat care să preia pacienţii oncologici. „S-au acordat bani în ultimii patru ani, prin hotărâre de guvern (pentru IOT, n.r.). Din păcate, nici procedurile de achiziţie nu au fost finalizate. Am trimis Corpul de control să verifice anumite aspecte, iar concluzia este că a fost rea-voinţă, nepricepere sau şi una, şi alta. Pentru că îmi dau seama, şi îmi asum ceea ce spun, că au fost interese ca acest IOT să nu se construiască“, a susţinut ministrul.
Ministrul Pintea a dat asigurări însă că proiectul de construire a IOT merge mai departe, deoarece bani există. Ministerul Sănătăţii a făcut o sesizare Parchetului şi a schimbat conducerea DSP Timiş. Fostul ministru al Sănătăţii Ion Bazac a iniţiat demersurile construirii IOT, în anul 2009.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.