Categories: ActualitateFlash

Inspectorul de la achiziţii şi „tunul” de 500.000 lei, dat Primăriei Hunedoara

Nicolle Ebner

În perioada 2008–mai 2009, bugetul local al municipiului Hunedoara a fost prejudiciat cu suma de 518.395,76 lei, se arată în raportul Curţii de Conturi din judeţul Hunedoara, publicat în Monitorul Oficial din luna februarie a acestui an. Ieşit din comun este faptul că „gaura” din bugetul local este opera unui angajat al primăriei, inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice, banii publici scurgându-se prin două firme administrate de socrul şi soacra lui.

Şi cu socrul, şi cu soacra

Ioan Ţ. a fost angajat în 13.08.2008 ca inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice în cadrul Primăriei Hunedoara, iar prejudiciul de peste 518.000 lei l-a produs în mai puţin de un an, mai exact, până în luna mai 2009, când conducerea Primăriei a descoperit matrapazlâcurile propriului angajat. Potrivit raportului Curţii de Conturi Hunedoara, prejudiciul a apărut „ca urmare a efectuării de cheltuieli şi plăţi nelegale pentru servicii neexecutate, bunuri neprimite, plăţi fără documente legale, plăţi nedatorate, plăţi pentru materiale la preţuri supraevaluate. Prejudiciul de mai sus provine din relaţiile comerciale angajate de către un inspector al Primăriei Hunedoara cu doi furnizori de bunuri şi servicii. Respectiv „societăţile T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva şi TIMKAR SRL Deva, care au ca administratori pe soacra şi socrul salariatului din Primăria Hunedoara, însărcinat cu achiziţiile”, se mai arată în raportul Curţii de Conturi.

El contracta, emitea comenzi, aviza pentru „bun de plată”

Cu unul dintre furnizori, T&R LOGISTICS PLASTICO SRL Deva, “instituţia auditată (Primăria Hunedoara – n.r.) a desfăşurat relaţii comerciale în perioada 2008–mai 2009, angajate şi acceptate doar de salariatul – Ioan Ţ. Din analizarea atribuţiilor şi responsabilităţilor consemnate în fişa postului, rezultă că salariatul în cauză şi-a depăşit atribuţiile de serviciu, aflându-se în situaţia de incompatibilitate atunci când a contractat, a emis comenzi, a avizat pentru „bun de plată” către această societate în care avea interese.

Din derularea operaţiunilor comerciale cu această unitate, a rezultat un prejudiciu adus bugetului local în valoare totală de 294.348,34 lei, au descoperit reprezentanţii Curţii de Conturi. Concret, omul a închiriat un buldoexcavator, de la firma soacrei, cu 92 lei/oră fără TVA, pentru care a emis cinci facturi plătite integral (tot el semna şi bun de plată) în valoare de 209.210,33 lei, pentru 1.889 ore de funcţionare în perioada septembrie 2008-aprilie 2009. Asta, în condiţiile în care „Foile de parcurs” întocmite pentru buldoexcavator – ca anexe la facturi, sunt confirmate de către reprezentantul legal al primăriei doar pentru 921 de ore.

Relaţii comerciale angajate şi acceptate doar de salariat

Prin SC TIMKAR SRL Deva, prejudiciul adus bugetului local este de 224.047,42 lei. În această situaţie, prin intermediul firmei condusă de socrul său, Ioan Ţ. achiziţiona materiale fictive, necesare unor lucrări de evacuare a apei din subsolul unor blocuri sau alte servicii de tip „Consultanţă pe servicii S.S.M.”, „Prestaţii servicii S.S.M.”. Şi ca imaginea să fie completă, inspectorii Curţii de Conturi au mai descoperit că „în perioada februarie-iunie 2009, numitul Ioan Ţ. a angajat bugetul local al Primăriei Hunedoara, pentru suma totală de 180.352,74 lei – facturi neachitate până la efectuarea auditării, iar plata acestora urmând a prejudicia bugetul local. Angajarea acestor cheltuieli s-a realizat în relaţia comercială cu SC. ARIS MONDO CONSULTING SRL Deva. Cu acest furnizor, instituţia auditată a desfăşurat relaţii comerciale în anul 2009, angajate şi acceptate doar de salariatul Ioan Ţ.-inspector de specialitate la Compartimentul Achiziţii Publice”. Iar lista este lungă.

De anul trecut, Primăria Hunedoara se luptă în instanţă pentru recuperarea prejudiciului. „Am aflat întâmplător că una dintre firme este a unei rude apropiate a inspectorului din cadrul primăriei. Atunci, am devenit suspicios şi am făcut demersurile necesare pentru stoparea furturilor”, a declarat, în legătură cu aceste aspecte, Ovidiu Hada, primarul municipiului Hunedoara.

MesagerulHunedorean

View Comments

  • Vai , imi vine sa plang , ce nestiutor se da domnul Hada ... Cine l-a adus in primarie d-le Hada , imediat dupa ce tu te-ai instalat ? Nu stiai despre afacerile lui necurate ? Minti cu nerusinare , totul se derula sub acoperirea ta ! Si sti de ce ? Pentru ca daca acesti ziaristi ar avea curiozitatea sa investigheze , ar afla ca buldoexcavatorul si Caterpilarul inchiriat de la firmele lui Tiplea , erau de fapt la randul lor inchiriate . Si stiti de la cine ? Nu ghiciti ? De la tatal d-lui primar , onorabilul pastor Hada Gligor ! Asta este , ati furat in cardasie ca-n codru ! Tiplea era omul lui Mircia Muntean , care nemaifiind in gratiile PNL , l-ati scos la interval . Vine vremea d-le Hada , curand , cand adevarul se va spune integral , pana la capat ....

  • Incet, incet iasa la iveala cacatul lui Hada. Cati bani a luat Hada din acel prejuduciu? Doar se stie ca "americanii" au in cap numai bani si sex, dar aici nu e cazul lui ca e tare libidinos. Hai pa!

  • HADA CE TU NU STIAI DE ACEST OM?DOAR ESTE ANGAJATUL TAU PASTORUL HADA INCHIRIA ACESTE UTILAJE ERAU PARCATE LA EL IN CURTE IN MICRO 4 PACAT CA ESTI PRIMARUL HD.NU AI FACUT NIMIC PT.ACEST ORAS DAR NICI NU VEI MAI FI ALES NICIODATA PACAT DE PNL CA TE-AU ALES PE TINE SA CANDIDEZI LA PRIMARIE.CE ZICI DE DRUMURILE DIN MUNICIPIU?DEZASTRU.IN MICRO 6 LA PALATUL VOSTRU CONSTRUITI DE ZOR.TOTUSI FA CEVA PT.ORASUL ASTA FRUMOS.HAI SALUT CA NE IMPRIETENIM

  • Chiria nu este mare pentru un buldoexcavator. In rest, practica inchirierii de utilaje, fara licitatie, de catre institutii sau firme de stat de la clienti politici, rude sau de la propriile firme ale celor care au puterea de decizie este uzuala.

  • Nu inteleg cum reuseste un singur angajat sa dispuna de sumele astea.
    In orice firma, mai ales intr-o institutie de stat unde se aduna banii din taxe si impozitele oamenilor, trebuie sa fie cativa sefuti care vizeaza si supervizeaza platile.
    Dar daca stie dom' primar, e unda verde!
    Daca se face ca nu stie,sa plateasca, pentru ca un primar de aia i-si angajeaza oameni de incredere pe functii cheie, ca sa apere avutul obstesc de hoti, nu sa-l mute in curtea neamurilor.
    Am auzit de un plan gras de asfaltare a intregului oras care ar trebui sa desfasoare de-a lungul a 4 ani. Va dati seama cati mulgatori vor roi in jurul primarelui, daca nu cumva sunt deja facute jocurile.

  • ....... de comunisti cu taxele lor, as propune si taxa pe fulgere, doar ne “lumineaza” cateva secunde pe an…dar nu si la cap….Tzara de ...... si conducatori pe masura….Suntem pierduti, vom ajunge sa platim faptul ca ne-am nascut, oricum o facem… Daca tot platim apa meteorica care tranziteaza canalizarile statului de ce nu si functioneaza acestea si se formeaza lacuri pe strazi….balti in gropile de pe asfalt….masinile rupte in gropi, picioare si capete sparte in aceleasi gropi….cine ni le despagubeste???primariile ........ Legile romaniei sunt impotriva oamenilor, impotriva umanitatii, doar in favoarea celor ce le caca, sa-si burduseasca buzunarele.Vai de ....... noastra natiune romana. Am avut curaju’ sa-i dam in cap lui ceausescu dar acum am castigat exact ce am meritat…........

  • pe hada il intereseaza doar reglarile personale de conturi fata de cei care nu-i sunt in gratzii....Cel mai slab primar. Geme orasu' de ...... si mizerie, gropi si indiferenta iar ei...alesii ....... se lafaie pe taxele noastre...Asa campanie...asa primar. Mizerie maxima de la cap la coada.

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago