ActualitateFlash

Iniţiativa primarului din Vaţa de Jos pare a fi molipsitoare. Şi cei din Bulzeştii de Sus se gândesc la strămutare

02 Suba primar BulzestiMagdalena Şerban

Atenţie, se ia! După exemplul primarului din Vaţa de Jos, Milu Folescu, care a decis să-şi consulte consătenii, în vederea trecerii comunei pe care o conduce la judeţul Arad, acum a venit rândul administraţiei din Bulzeştii de Sus să ia atitudine şi să se orienteze către organizarea unui referendum, pentru a se alipi judeţului Alba.
Vii cu maşina, pleci pe jos

Trei membri ai Consiliului Local din Bulzeştii de Sus, în frunte cu Paul Victor, consilier din partea UDMR, au ieşit la rampă cu propunerea de a dezlipi comuna de judeţul Hunedoara şi de a o trece la judeţul Alba. Asta, după ce banii de la bugetul local sunt tot mai puţini în fiecare an şi şansele de supravieţuire se diminuează vâzând cu ochii. În plus, spun ei, liderii de la judeţ nu se spetesc să salveze unitatea administrativ-teritorială din Bulzeşti. „Am aproape 64 de ani şi am fost secretar al comunei acesteia, iar timp de nouă ani, primar. Dacă cei de la Vaţa vor reuşi, şi noi vrem să organizăm referendum, pentru a ne afilia judeţului Alba. Le tot spunem şefilor de la Consiliul Judeţean de situaţia drumurilor, dar nici nu ne bagă în seamă. Dacă vine cineva cu maşina la Bulzeşti, aici rămâne, la ce drumuri avem. S-a făcut drum judeţean către zona Alba, pe deal, dar prioritare sunt cele care au legătură cu autostrada. Să rămână atunci cu oraşele şi municipiile”, declară consilierul local Paul Victor. Acesta mai spune că situaţia financiară precară a pus capac problemelor locale, şi a dus la ideea migrării către o soartă mai bună. Cu toate că oarece ajutor s-a mai primit din partea deputaţilor PSD Laurenţiu Nistor şi Natalia Intotero, acesta nu a fost suficient, iar localnicii se adresează tot primăriei, pentru orice neajuns. Majoritatea au peste 60 de ani, sunt neputincioşi şi loviţi de soartă.

Banii, extrem de puţini, nu ajung
Pe de altă parte, şi primarul de aici, Mirel Suba (foto), ar cam fi de acord cu mutarea respectivă. „Eu nu pot fi contra, şi să vreau. Primarul nu are drept de vot în Consiliul Local, aşa este legea. Victor Paul e cel mai în vârstă dintre consilieri şi oricând are un cuvânt de spus. Are dreptate! Drumuri bune nu sunt, bani nici atât! Avem nevoie de 650.000 de lei pe an, ca să putem face plăţi. Deci, nu ca să-i investim, ci să ne rezumăm la plăţi: curent, internet, salarii etc. Iluminatul public nu-l putem lăsa pornit, pentru că nu avem cu ce-l plăti. Apoi, valoarea salariului minim pe economie a crescut, tarifele la utilităţi, la fel. Anul trecut am avut buget de peste 600.000 de lei şi tot am rămas cu datorii. În 2014, estimăm nici 400.000 de lei, în condiţiile în care toate se scumpesc. Din aceştia, Consiliul Judeţean ne-a dat 200.000 de lei. Se pare că vecinii din Alba au bani mai mulţi. Sau ajutor mai mare. De exemplu, comuna Avram Iancu are primărie nouă, făcută de 4-5 ani şi noi nu putem reabilita nici măcar dispensarul. Banii ni se dau în funcţie de populaţie. Cât putem lua pentru 300 de locuitori, cât are comuna? Pământurile astea, pe care le avem pe raza comunei, cam 1.000 de hectare, sunt multe ale unor oameni care stau prin Constanţa, Timiş, Braşov etc. Proprietarii nu locuiesc la noi şi nici nu vin să-şi plătească impozitele. Ca atare, nici noi nu primim bani de pe urma lor, ci doar de la cei 300 de locuitori ai comunei. Dar cu toate acestea, trebuie să fim la dispoziţia tuturor, deci şi a proprietarilor care ne-au uitat. Cum ar fi să zicem să-şi ia pământurile şi să plece cu ele, dacă numai ne încurcă? Sunt multe lucruri care nu ne lasă să trăim”, îşi spune oful, primarul Mirel Suba.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura