Politica si administratie

Infuzie de bani europeni la Teliucu Inferior

Magdalena Şerban

Deşi ne confruntăm cu episodul pandemic, conducerile publice nu îşi permit luxul de a sta pe loc, riscând să piardă ceea ce au câştigat cu mari eforturi, şi anume bani de la Uniunea Europeană. Nici la Teliucu Inferior, administraţia nu s-a trecut pe pauză, investiţiile ce se derulează aici ajungând la peste cinci milioane de euro.

Parc modern, bază sportivă, Internet gratuit şi monitorizare video
„Aş vrea să mă rezum la noutăţi, mai cu seamă la proiectele ce au ca susţinere bani europeni nerambursabili. Un prim exemplu ar fi cel câştigat prin Grupul de Acţiune Locală Microregiunea Ţara Haţegului Ţinutul Pădurenilor (180.000 de euro, valoare totală, inclusiv cotă de cofinanţare de la bugetul propriu) pentru dezvoltarea unor spaţii de agrement în comuna Teliucu Inferior, mai exact modernizarea parcului central din satul principal şi o bază sportivă multifuncţională în Cinciş-Cerna. Contractul de execuţie s-a semnat cu o firmă din Oradea, a fost predat amplasamentul, iar promisiunea e că până la finele lunii septembrie lucrările vor fi gata. Încep în săptămâna aceasta. Va fi un parc modern, cu alei pietonale, pergole, sistem de iluminat, zone dalate, bănci, fântână arteziană, flori, arbuşti ornamentali etc. Al doilea obiectiv, baza sportivă cu gazon sintetic, va dispune de teren multifuncţional (fotbal, handbal, baschet şi volei), instalaţie de nocturnă şi o să fie acoperit cu plasă. Va deservi atât elevii, cât şi întreaga comunitate”, a afirmat Daniel Pupeză (foto), primarul comunei Teliucu Inferior.
Din fonduri europene se va mai materializa un program de investiţii în cuantum de 30.000 de euro, derulat tot prin GAL, ce include montarea unui sistem performant de supraveghere video la nivel de comună. Vor fi amplasate camere în punctele cheie, de tranzit, precum intersecţii, parcuri, şcoli, instituţii publice. Se vor monitoriza toate localităţile aparţinătoare. Contractul a fost parafat cu Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), dar şi cu cei de la Telekom. „Am decis să montăm noi o parte din stâlpi, adică să rămână ai noştri. Cei de la Enel practică chirii destul de măricele, e nevoie de o serie de documentaţii, aşa că ne-am gândit să o facem cu forţe proprii. Avem câştigat şi programul WIFI4You, de la Comisia Europeană, ce oferă servicii publice digitale celor care conştientizează că în vremea în care trăim totul se află la un click distanţă, iar nevoia de adaptare este extrem de importantă. Primim bonuri valorice în cuantum de 15.000 de euro pentru instalarea unor astfel de puncte de acces gratuit la Internet prin wireless. Vom oferi conexiune în arealul parcurilor, al instituţiilor publice din raza administrativ-teritorială. Am avut deja discuţii cu reprezentanţii Telekom, au venit pe teren şi au făcut măsurătorile”, a subliniat primarul.

Zonă de agrement dedicată familiilor cu copii şi faleză pe Cerna
Se mai doreşte extinderea reţelei de gaz metan în Cinciş şi Teliucu Superior, proiectul aferent fiind depus la minister, dar şi amenajarea unei zone de agrement pe malul Lacului Cinciş, pe un teren de circa opt hectare aparţinând primăriei locale. Aici ar urma ca părinţii şi copiii să se bucure de condiţii speciale de relaxare, fiind gândit cu locuri de joacă şi diverse elemente de divertisment, chiar un miniparc de distracţie. Se mai urmăreşte o zonă de promenadă pe malul Cernei, de tip faleză. Propunerea e venită din partea unui consilier şi a fost acceptată să fie pusă în practică.
„Suntem în discuţii cu administraţia din Hunedoara pentru a prelua o parte de teren în prelungirea Străzii Viorele, unde locuiesc cetăţeni ai comunei noastre, cumva fără forme legale. Vrem să modificăm limita teritorială cu aproximativ 10-15 hectare, să introducem reţea de apă şi canalizare şi să facem un cartier pentru tineri. Am trimis şi către ANL menţinerea amplasamentului pentru 16 unităţi locative, existând cereri formulate de cetăţeni. Sperăm să intrăm în programul de prioritizare. Referitor la inundaţii, avem două-trei cazuri în care apa a intrat în anexele gospodăreşti şi mai ales în beciuri. Am întocmit un memoriu şi dorim să ne adresăm mai marilor de la Bucureşti pentru a reglementa cursul apei, în sensul că avem un prag din beton ce trebuia spart la un moment dat, dar nu s-a putut din pricină că exploatarea minieră era încă funcţională. Acum, alta e situaţia. Astfel, putem preveni alte inundaţii”, a arătat Daniel Pupeză.

Sprijin pentru actul educaţional
Pe de altă parte, primăria comunei, în parteneriat cu şcoala Gimnazială Teliucu Inferior, a oferit elevilor opt laptopuri şi 10 tablete performante. Totodată, au fost întocmite listele pentru încă 42 de copii care vor primi tablete prin program guvernamental.
„E un an atipic, nu doar pentru administraţie, cât şi pentru învăţământ. Sunt cazuri în care nu toţi copiii au acces la comunicare în mediul online. Le lipsesc atât mijloacele tehnologice cât şi conexiunea la Internet. Luând în calcul acest lucru, am venit în sprijinul lor. Fiecare copil are dreptul la act educaţional şi nu trebuie să-i fie îngrădit din cauza posibilităţilor financiare reduse. Copiii sunt toţi egali, iar şansele trebuie să le fie egale”, a mai arătat primarul. Acesta îi roagă pe cetăţenii care doresc să obţină informaţii suplimentare sau diverse detalii să trimită e-mail la adresa [email protected] sau să viziteze pagina oficială a primăriei accesând site-ul www.comuna-teliucu-inferior.ro ori pagina de facebook: Primăria Comunei Teliucu Inferior.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura