Comunitate

Începe reabilitarea Incintei 1 a Cetății Devei

Lucrările de reabilitare a incintei 1 din Ce­tatea Deva, care cuprinde partea din vâr­ful dealului pe care este amplasat mo­nu­mentul istoric, încep săptămâna asta, am­pla­sa­mentul fiind predat vineri construc­to­rului.
Proiectul are o valoare de aproape 5 milioane de euro şi este finanţat din fonduri europene câştigate de Primăria Deva.

Turiștii vor putea vizita monumentul
„Am semnat ordinul de începe a lucrărilor şi am predat amplasamentul, astfel că de luni, 18 octombrie, se va putea începe orga­ni­zarea de şantier. Contractul de execuţie a fost câştigat de o asociere de firme ro­mâ­neşti. Estimăm că lucrările vor fi gata în toam­na anului 2023 sau chiar mai repede”, a de­clarat primarul municipiului Deva, Florin Oancea.
El a precizat că lucrările la incinta 1 se vor des­făşura fără ca turiştii să fie afectaţi în vreun fel, ţinând cont de amplasarea acesteia.
„Accesul turiştilor va permis în toată ceta­tea, mai puţin în zona şantierului. La finalul lucrărilor sperăm ca numărul vizitatorilor să crească şi mai mult, comparativ cu această perioadă”, a menţionat Florin Oancea.
Până acum, incinta 1, apreciată ca fiind cea mai importantă din Cetatea Deva, a fost închisă pentru public din cauza stării de degradare la care ajunseseră ruinele.
În prezent, din Cetatea Deva au fost re­a­bilitate incintele 2 şi 3, lucrările fiind finan­ţate, şi în acest caz, din fonduri europene nerambursabile în valoare de 38,4 milioane lei. Cele două incinte pot fi vizitate din anul 2016 şi au atras, în medie, peste 170.000 de turişti, pe sezon.
Majoritatea celor care urcă pe Cetatea Deva utilizează telecabina, administraţia lo­cală având în plan să schimbe această in­sta­laţie cu una nouă şi cu o capacitate de trans­port de 30 de persoane, aproape dublu faţă de posibilităţile de acum. (A.Năstase)

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura