Categories: ActualitateFlash

Începe judecata în mega-dosarul de evaziune al lui Simota

Natalia Bumbac

Dosarul în care afaceristul Alin Simota  (foto) şi alte 18 persoane sunt acuzate de iniţiere şi constituire de grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni economice a fost trimis în judecata de fond. Asta, după ce Curtea de Apel Alba Iulia a respins contestaţiile inculpaţilor faţă de hotărârea Tribunalului Hunedoara de a începe judecata, soluţia fiind definitivă. Alături de Simota vor fi judecaţi în acest dosar Mihaela Preda, Flavia Drăghici, Carmen Fage, Mărioara Căpâlnean, Corina Bîrlad, Natalia Panduru, Mihaela Acs, Mihai Grozea, Dorin Smădoi, Gheorghe Dragomir, Gheorghe Pintilie, Ion Tocilă, Andrei Tocilă, Andrei Borca, Maria Simota, Ioan Comşa, Viorel Cîrnici, Viorel Mureşan şi Valeriu Servitoare.
Firmele lui afaceristului, luate la bani mărunţi
Despre existenţa acestui dosar s-a aflat în august 2014. Atunci, poliţiştii şi procurorii de la Crimă Organizată au efectuat mai multe percheziţii la domiciliul şi la sediile firmelor controlate de Simota din Valea Jiului, printre care Clubul Jiul Petroşani şi o societate din cartierul Colonie – Petroşani.  Potrivit comunicatului DIICOT, începând cu anul 2007, Alin Simota, împreună cu un grup de persoane din conducerea firmelor Atomis Internaţional Prod, Simar, Atomis Energie şi Elco Invest Consult, au comis infracţiuni de evaziune fiscală şi delapidare. În contabilitatea primelor două societăţi au fost înregistrate cheltuieli fictive, pentru a fi redusă valoarea taxelor plătite către stat. În plus, în vederea devalizării propriilor firme, în baza circuitului fictiv creat, au fost virate sume de bani în conturile bancare ale unor firme fantomă, banii fiind apoi retraşi şi încasaţi în numerar de către Simota. Prin activitatea infracţională derulată prin intermediul celor două firme, gruparea a creat statului un prejudiciu total de peste 4.000.000 lei.
Salarii plătite doar pe hârtie
Tot în acest dosar, procurorii au ridicat suspiciuni rezonabile faţă de banii pe care afaceristul din Valea Jiului i-a încasat din contractele pe care le-a avut cu statul. Din datele anchetatorilor, Consiliul Judeţean Hunedoara a virat în contul firmei Simar, controlată de Simota şi de administratorul interpus Dorin Smădoi, o sumă de aproape 1.000.000 lei, pentru efectuarea unor lucrări. Pentru obţinerea acestor bani, inculpaţii au folosit state de plată falsificate, pentru achitarea salariilor pe mai multe luni, ca ulterior banii să fie retraşi din cont şi folosiţi în interes personal. De asemenea, grupării i-a mai fost atribuită şi infracţiunea de înşelăciune, prin achiziţionarea de materiale de construcţie cu file CEC fără acoperire, de la agenţi economici care au fost păgubiţi cu o sumă de peste 2.700.000 lei.
Reamintim că Alin Simota se află în penitenciar, unde are de executat o pedeapsă de doi ani de închisoare la care a fost condamnat pentru acuzaţia de conflict de intrerese.

Mesagerul Hunedorean

View Comments

Recent Posts

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu: Hunedoara pe mâini bune!

Dan Bobouțanu și-a depus ieri candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului Hunedoara.…

o zi ago

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc cârcotașii că o duduie de la o pri­mărie continuă să facă afaceri pe banii…

o zi ago