Începe închiderea vechilor gropi de gunoi

05 groapa de gunoi ilegala de la petrila 11_06_2009 2Volodia Macovei

Săptămâna trecută, a fost semnat contractul de finanţare nr. 912, pentru  „Sistemul de management integrat al deşeurilor – judeţul Hunedoara”. În acest moment, se aşteaptă ordinul de începere a lucrărilor pentru închiderea a şapte gropi de gunoi neconforme, alte două fiind încă în faza de licitaţie până la începutul lunii mai.
Lucrările pot începe
Proiectul deponeului ecologic la nivelul judeţului Hunedoara are o valoare de 70.636.566 de euro, cu o contribuţie nerambursabilă de la Comisia Europeană de 43.592.526 euro şi contribuţia de la bugetul de stat de 20.337.757 euro. De la bugetul de stat, contribuie la proiect două ministere:  Ministerul Mediului, cu 8.092.026 euro, şi Ministerul Finanţelor, cu 12.241.731 euro. Al treilea finanţator este reprezentat de autorităţile publice locale din judeţul Hunedoara, acestea contribuind cu 6.710.283 euro: Consiliul Judeţean cu 4.952.613 euro şi consiliile locale cu 1.757.670 euro. „Din aceşti bani se închid nouă gropi locale, şapte sunt deja licitate şi astăzi (vineri, n.r.) am semnat raportul şi am informat câştigătorii licitaţiilor, după contestaţii, lămuriri şi avizele necesare. Se aşteaptă ordinul de începere a lucrărilor. Două, cea de la Orăştie şi cea de la Deva, sunt ridicate pe SEAP şi au termenul de depunere a ofertelor până în 6 mai, iar deschiderea ofertelor este prevăzută în 7 mai”, a declarat preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Moloţ.
Două depozite blocate de proprietari de terenuri
Ioan Prip, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor – judeţul Hunedoara”, spune că rămân două depozite neconforme, care n-au intrat pe proiect, cele de la Vulcan şi Uricani. „În cazul depozitului din Uricani, urmare a unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, primăria nu a mai putut transmite terenul de sub deponeu ca fiind teren pe domeniul public, ci aparţine unor persoane fizice. Toate încercările noastre de a face un schimb s-au lovit de refuzul acestor persoane. Cel de la Vulcan e în aceeaşi situaţie. Terenul aparţine unor persoane fizice. Cu părere de rău, cele două depozite nu au putut intra în acest proiect. Ce se va întâmpla cu ele? Dacă în perioada 2016-2020, în faza a doua a acestui proiect, nu-şi vor rezolva problema de proprietate a terenului, comunitatea locală, adică primăriile prin consiliile locale, vor trebui să le închidă prin forţele proprii”, a declarat Ioan Prip,
Deponeul ecologic hunedorean trebuie finalizat până la sfârşitul anului 2015.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

stiri si ziare