INCD INSEMEX Petroşani – cel mai bun institut al Ministerului Economiei

  Maximilian Gânju

Rezultatele economice, dar şi cele din domeniul cercetării fac din Institutul Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani cel mai bun institut din subordinea Ministerului Economiei Comerţului şi Mediului de Afaceri.

În fiecare an bilanţul economic arată că institutul de cercetare merge pe plus, iar contractele pe care INSEMEX le are, atât în ţară, cât şi străinătate, prognozează o depăşire a cifrei de afaceri pe 2012 pe care o are stabilită centrul ştiinţific din Valea Jiului. „În anul 2012, INSEMEX Petroşani are o cifră de afaceri prognozată mai mare decât în 2011. De altfel, de la an la an, această cifră a fost mai mare decât în anul precedent şi a fost realizată în fiecare an. De asemenea, în acest moment valoarea contractelor pentru 2012 reprezintă 85 la sută din cifra de afaceri prognozată, ceea ce înseamnă că şi în acest an va fi depăşită”, a declarat, Constantin Lupu (foto), directorul general al INSEMEX Petroşani.

Recunoscut şi pe plan internaţional
Pentru anul 2012 institutul din Valea Jiului are în desfăşurare proiecte de cercetare prin programul nucleu al Autorităţii Naţionale de Cercetare Ştiinţifică, finanţate de autoritatea menţionată, iar ca valoare acestea reprezintă între 22 şi 25 la sută din cifra de afaceri a INSEMEX Petroşani. „Pot afirma că INSEMEX reprezintă la nivel naţional şi internaţional o instituţie pe domeniul specific recunoscută. Dacă vorbim de institutele de cercetare de sub autoritatea MECMA, personal sunt mândru că acest institut este, atât din punct de vedere al capacităţii profesionale, cât şi economic, cel mai bun din cadrul ministerului. Faptul că acest institut se află în Petroşani mă bucură nespus de mult, iar rezultatele se şi văd din exterior”, a mai declarat directorul general al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă.

Prinşi într-un proiect european
Alături de alte patru state europene cu tradiţie în minerit, singurul institut de profil din ţara noastră derulează un proiect european finanţat de Comisia Europeană în privinţa ventilaţiei miniere. INSEMEX are alocată suma de 200 de mii de euro pentru cercetare în acest proiect, ce are o durată de trei ani. „Este foarte important că institutul nostru se află în parteneriat cu alte patru state europene, respectiv Spania, Germania, Anglia şi Polonia, într-un proiect european privind ventilaţia minieră. Este un lucru deosebit pentru noi că am fost agreaţi de Comisia Europeană în acest proiect, prin programul de cercetare dedicat pentru cărbune şi oţel”, precizează directorul Lupu.
Pe de altă parte, INSEMEX Petroşani prin cercetătorii săi deţine şi numeroase medalii de aur şi argint în domeniul inventicii, titluri obţinute la saloane de profil atât din ţară cât şi străinătate. Cele mai multe invenţii sunt destinate să salveze vieţile celor care muncesc în medii periculoase.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago