Comunitate

În ultimii trei ani, în Geoagiu s-au investit peste două milioane de euro

Magdalena Şerban

În multe localităţi din ţară lucrurile au rămas pe loc. Unii primari au ales să nu-şi facă viaţa grea, implicându-se prea tare, iar alţii s-au chinuit şi încă se luptă pentru a atrage bani europeni pentru dezvoltare. Doar că birocraţia, termenele legale ce trebuie respectate, contestaţiile sau pur şi simplu aşteptarea unui semn de eligibilitate sau a undei verzi pentru începerea lucrărilor fac ca proiectele de investiţii să se materializeze chiar după ani buni de când au fost accesate. Oraşul Geoagiu nu face excepţie.

… şi mai urmează peste cinci milioane de euro
„Din păcate, ne dorim azi pentru mâine, dar nu se poate. Referindu-mă strict la localitatea Geoagiu, din 2016 şi până acum s-au asfaltat străzile ce-şi aşteptau de 30 de ani modernizarea, cum ar fi acces Diamandy, acces Cimitir Unit, Strada Mărului, acces Dupăgrădini şi acces Olăreşti. S-au finalizat alimentarea cu apă a cătunului Poenari (s-a predat către operator), trotuarele de la intrarea în Geoagiu şi Strada Bobîlnei, precum şi reabilitarea staţiilor de autobuz din Geoagiu Suseni şi Joseni. S-au continuat lucrările la Baza Sportivă Geoagiu, s-au reabilitat săli de clasă, au fost modernizate grupuri sanitare, iar Liceul Tehnologic Agricol a fost dotat cu o centrală termică performantă. Un vis mai vechi al localnicilor pentru preschimbarea actelor de identitate a fost îndeplinit prin înfiinţarea Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Populaţiei Geoagiu, a fost amenajat şi un punct SMURD echipat cu cele necesare şi funcţional non-stop, au fost clarificate situaţiile juridice pentru o serie de terenuri, astfel ca, în oraşul Geoagiu să poată fi acordate loturi de case pentru tineri, s-a înfiinţat Clubul Sportiv al oraşului Geoagiu (secţii active fiind fotbal şi karate), s-au alocat finanţări de la bugetul local unităţilor de cult din Geoagiu Suseni – Biserica Ortodoxă cu Hramul Bunavestire, Geoagiu Joseni – Biserica Ortodoxă şi Biserica Greco-Catolică etc. Am mai bifat extindere reţea electrică pe Strada Râului, acordare sprijin familiilor nevoiaşe pentru introducere utilităţi în locuinţele proprii (apă şi canal) din Cartierul Muzicanţilor şi pentru racordare la curent electric (18 locuinţe)”, a afirmat Vasile Cărăguţ (în foto), primarul oraşului Geoagiu.
Edilul a mai spus că în proces de execuţie se găsesc cele două blocuri ANL construite în apropierea sediului primăriei şi care vor dispune de 30 de apartamente (câte 15 într-un imobil, fiecare deţinând câte şapte apartamente cu o cameră, plus câte opt apartamente cu două camere). Finanţarea este asigurată de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, dar şi de la bugetul local pentru utilităţi, şi s-a realizat în procent de 65 la sută. Un alt obiectiv este grădiniţa cu program normal, concretizat cu sprijinul Ministerului Educaţiei Naţionale, implicând şi o cotă financiară de la visteria locală. Aici vor funcţiona trei săli de grupă, iar lucrările au trecut de 15 la sută ca stadiu de rulare.
Totodată, în perioada următoare se va demara înfiinţarea Centrului de Zi şi a Unităţii de Îngrijire la Domiciliu ce vor oferi servicii sociale pentru acordarea de sprijin vârstnicilor chiar la ei acasă. După avizarea proiectului tehnic, se va trece la munca în teren. Pe de altă parte, contractul de execuţie pentru reabilitarea termică a Casei de Cultură Ioan Budai Deleanu din oraşul Geoagiu, în vederea îmbunătăţirii eficienţei energetice şi aducerii clădirii la standarde europene se va semna chiar astăzi.
Pe listă se află şi alimentarea cu apă şi canalizarea în satul Cigmău, momentan făcându-se evaluare finală a ofertelor primite. Construirea unui pod pe Râul Geoagiu pentru accesul în cartierul de romi este un proiect pentru care se pregăteşte licitaţia. Se mai regăseşte în etapa de elaborare a proiectului tehnic construirea unui Centru comunitar multifuncţional pentru asigurarea unor servicii de îngrijire personală şi dotarea locaţiei. În implementare este şi programul Wifi4eu, prin care cetăţenii vor putea folosi Internet gratuit în anumite puncte special instalate pe domeniul public.
„Vor urma, în perioada apropiată, amenajarea locului de joacă pentru copii în parcul din zona centrală a oraşului, plombare Strada Teilor şi amenajare trotuare, asfaltare şi amenajare locuri de parcare în zona blocului nr.5 de pe Calea Romanilor, amenajare rigole pe Strada Independenţei, asfaltare şi amenajare parcare pe Strada Progresului, bloc 50, apoi Calea Romanilor, nr.2 şi asfaltare străzi rămase. Ce mai pregătim reprezintă documentaţii pentru care vizăm depunerea unor cereri de finanţare, şi anume pentru construirea de locuinţe de serviciu prin ANL – 16 unităţi locative, construirea de locuinţe sociale pentru persoanele defavorizate, respectiv amenajare zonă de agrement pe Râul Mureş. Denumit Culoarul Mureş Nord, proiectul îşi propune modernizarea a peste 65,8 kilometri de drumuri judeţene care trec pe teritoriile a şapte unităţi-administrativ teritoriale, scopul lucrărilor fiind asigurarea unei noi variante de transport, alături de autostrada A1 şi DN7. O altă veste foarte bună pe care vreau să o dau cetăţenilor este că se va deschide un magazin Profi la noi în oraş, ceea ce înseamnă nu doar o dezvoltare pe palier comercial, ci mai ales crearea unor locuri de muncă”, a mai arătat Vasile Cărăguţ.
Acesta i-a invitat pe localnici să-i comunice problemele cu care se confruntă atât telefonic (0254/248880, 0254/248881), cât şi în scris (Geoagiu, Str. Calea Romanilor Nr. 141) sau personal, în cadrul audienţelor ce se desfăşoară în fiecare zi de marţi, în intervalul orar 8-15. Viceprimarul Carmen Călugăr are program de audienţe miercurea, la aceleaşi ore, iar secretarul primăriei poate fi găsit joia, de la 8 la 15.

One thought on “În ultimii trei ani, în Geoagiu s-au investit peste două milioane de euro

  • De ce nu trece Vasi la realizări câte rude si prieteni a reușit să angajeze în primărie, câte chefuri live a organizat pentru el si apropiați, câți km a înregistrat masina instituției să își satisfacă nevoile personale si multe alte gainarii care se pot cuantifica in bani din buget. Poate ne spune si cat vrea să mai cheltuie tot pe astfel de acțiuni în puținul timp ce ia rămas. Tic-tac, tic-tac….

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura