ComunitateFlash

În turma de zimbri de la Densuş s-a născut primul viţel

Natalia Bumbac

În turma de zimbri adusă anul acesta în pădurile din zona comunei Densuş s-a născut primul pui. Alţi trei viţei au fost observaţi în grupurile de zimbri liberi din Munţii Ţarcu, comuna Armeniş, judeţul Caraş-Severin. Ambele nuclee de zimbri au fost aduse în pădurile din Carpaţii de Vest şi de Sud – Vest ai României, printr-un proiect iniţiat de WWF România şi Rewilding Europe, în parteneriat cu mai multe organizaţii. Scopul acestui proiect este repopularea pădurilor din Carpaţii româneşti cu zimbri, acolo de unde mamiferele au dispărut în urmă cu 200 de ani.

Prima generaţie cu adevărat sălbatică
”Viţelul din Munţii Poiana Ruscă (Poieni, Densuş) a fost fătat în luna mai în ţarcul de aclimatizare, la scurt timp după ce au fost aduşi zimbrii în această zonă, pentru reintroducerea lor în sălbăticie. Puiul este de gen feminin şi este într-o stare de sănătate bună. Mama acestuia provine din Germania, din rezervaţia Donaumoos. Ei au fost surprinşi pentru prima dată pe camerele-capcană montate de rangerii WWF/Rewilding în ţarcul de aclimatizare, iar după deschiderea porţilor înspre ţarcul de resălbăticire (ultimul folosit în procesul de aclimatizare a zimbrilor înainte de eliberarea lor în sălbăticie) aceştia au fost surprinşi din nou, de mai multe ori, în patrulele rangerilor”, au relatat cei de la WWF România. În ceea ce priveşte viţeii de la Armeniş, aceştia au vârste cuprinse între două şi opt săptămâni şi sunt într-o stare de sănătate bună. Toţi au fost fătaţi în grupul unei femele aduse în 2014 de la Rezervaţia Avesta din Suedia.
Cei de la WWF România mai arată că viţeii de la Armeniş au fost fătaţi în totală libertate şi că, împreună cu exemplarele venite pe lume în anii trecuţi, formează prima generaţie cu adevărat sălbatică. Lor li se vor alătura zimbrii de la Densuş, toţi aceşti zimbri fiind obişnuiţi cu ceea ce le oferă natura ca hrană, adăpost şi că au şanse reale să supravieţuiască în pădurile din Vestul şi Sud – Vestul Carpaţilor.
Reamintim că în luna mai a acestui an în pădurile de la Densuş au fost aduşi 14 zimbri de la rezervaţii din Germania, Italia şi de la rezervaţia de zimbri de la Vama Buzăului, România. Mamiferele au fost ţinute într-un ţarc special amenajat pentru aclimatizare, acum fiind în cel de resălbăticire, urmând ca în această toamnă să fie eliberate în sălbăticie. Proiectul de reintroducere a zimbrilor în pădurile din Carpaţi a pornit în 2013, peste un an fiind eliberate primele exemplare în pădurile de la Armeniş. Proiectul intitulat „Life Re-Bison” este derulat de WWF România şi Rewilding Europe, în parteneriat cu Societatea Română pentru Sălbăticie, cu susţinerea autorităţilor locale şi finanţat de Comisia Europeană.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura