Categories: Actualitate

În sfârşit, gazul metan ajunge şi la Bârcea Mică

Adriana Năstase

De ani buni, cetăţenii din Bârcea Mică, localitate aparţinătoare municipiului Deva, solicită conducerii primăriei să le bage gazul metan. Oamenii au depus cereri peste cereri. Însă, nimic, până acum.

Aproape 200 de gospodării
Lucrurile merg, aşadar, în această perioadă spre un final fericit, iar locuitorii din Bârcea Mică vor avea în câteva luni reţea de gaz metan. Cum este posibil?
Primăria municipiului Deva a demarat deja proiectul de introducere a gazului metan în Bârcea Mică. Aproape 200 de gospodării şi câteva sedii de societăţi comerciale vor beneficia de pe urma acestei investiţii. Proiectul se realizează cu bani de la bugetul local.
„Am răspuns afirmativ solicitărilor locuitorilor din Bârcea Mică, şi construim aici reţeaua de gaz metan. Investiţia a primit undă verde de la cei de la E.On Gaz, iar aleşii locali din Deva au votat proiectul. A fost deja realizat proiectul tehnic, am organizat licitaţia pentru desemnarea firmei care va realiza investiţia. Mai avem de obţinut un singur aviz de la Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei şi vom elibera autorizaţia de construcţie în acest caz”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Lucrările încep după 15 august
Potrivit edilului şef al reşedinţei de judeţ, lucrările la acest obiectiv atât de important pentru locuitorii din Bârcea Mică vor demara după data de 15 august 2020.
Parcursul investiţiei nu a fost simplu. Demersurile, susţine edilul şef Florin Oancea, au început încă din ianuarie 2019, pentru extinderea reţelei de gaz metan şi în Bârcea Mică. De atunci, specialiştii au lucrat pentru obţinerea multor avize, iar proiectul a fost pregătit în cele mai mici detalii.

Investiţia se ridică la aproape 1,6 milioane de lei
“Având în vedere obiectul contractului care constă în Proiectare şi execuţie lucrări la obiectivul de investiţii «Introducere gaz metan în Bârcea Mică» – sat aparţinător municipiului Deva, judeţul Hunedoara, acestea constau în: servicii de proiectare: elaborarea documentaţiei tehnice pentru autorizarea executării lucrărilor de construire; elaborarea documentaţiei tehnice de organizare a execuţiei lucrărilor; proiect tehnic + Detalii de execuţie + Caiete de sarcini ; documentaţii necesare pentru obţinerea acordurilor, avizelor şi autorizaţiilor de construire şi organizare de şantier aferente obiectivului de investiţie.
Verificator proiect – Asistenţa tehnică din partea proiectantului pe toată perioada de implementare a proiectului, de la data începerii lucrărilor de execuţie şi până la recepţia şi la terminarea lucrărilor; Execuţie lucrări: înfiinţarea reţelei de distribuţie gaze naturale în tot satul Bârcea Mică cu racordarea din conductă de gaze naturale a satului Cristur, concesiune Delgaz Grid SA; redimensionarea conductei de presiune redusă existentă în satul Cristur pe un tronson în lungime de 217 m cu o conductă din PE100SDR11, DN=110mm; extinderea conductei de distribuţie gaze naturale în satul Cristur; la limita concesiunii Delgaz Grid SA situată între localitatea Cristur şi localitatea Bârcea Mică se va amplasa o staţie de măsurare a debitului de gaze naturale tranzitat din reţeaua localităţii Cristur spre reţeaua localităţii Bârcea Mică”, arată documentaţia proiectului.
În prezent, aici, combustibilii utilizaţi de consumatori în procesul de ardere sunt lemnul pentru încălzire şi preparare hrană la gospodăriile individuale respectiv încălzirea dotărilor social – culturale şi butelii cu gaze lichefiate.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Au aflat zvonerii și povestesc pe la colțuri că un personaj al zo­nei, care merge…

8 ore ago

Bulina albă

Florin Oancea, primarul municipiului Deva Pentru că, telecabina de pe Dealul Cetății pornește astăzi, iar…

8 ore ago

Bulina neagră

Tatiana Rovinar, președinta Asociației Produselor Tradiționale Hunedoara Pentru că a înșelat un constructor care i-a…

8 ore ago

Situație scandaloasă la Lăpugiu de Jos. Pubelele oamenilor sunt golite de două ori pe lună. Cine a hotărât asta?

Locuitorii din comuna Lăpugiu de Jos sunt supuși unei situații inacceptabile, fiind obligați să aștepte…

8 ore ago

Nepotul care și-a tăiat unchiul cu sabia, judecat pentru omor

Tânărul s-a înarmat cu o sabie și a intrat peste unchiul său în casă cu…

8 ore ago

Noua escrocherie care te lasă printr-un apel fără nici un ban în cont. Poate avea chiar vocea mamei

Directoratul Național de Securitate Cibernetică avertizează că escrocii au găsit o nouă metodă prin care…

8 ore ago