În sfârşit există certitudinea că barajul de la Mihăileni se va finaliza

Magdalena Şerban

De curând s-au alocat fonduri consistente pentru barajul de la Mihăileni (17,8 milioane de lei, din care 15 milioane la rectificarea bugetară), atât cât nu s-a făcut în ultimii patru ani la un loc. Sătule de vorbe neonorate, autorităţile locale din Buceş văd acest sprijin ca pe o mult aşteptată gură de oxigen pe care cei de la PNL au reuşit să o materializeze.

După peste trei decenii de înârziere
Construcţia barajului de la Mihăileni a început în anii 80, iar pentru continuarea ei sunt aşteptate fonduri de la statul român. De altfel, nici problema exproprierilor nu a fost solu­ţio­nată în totalitate. După cum se ştie, aproape 70 de gospodării au fost strămutate pentru a face loc noului lac de acumulare. Investiţia de pe râul Crişul Alb se numără printre proiectele hidro­energetice cele mai întârziate din România, pentru fi­na­lizare mai fiind necesare aproximativ zece milioane de euro. Termenul de punere în funcţiune este anul 2023.
„În ultimii patru ani s-a atribuit, cu mare greu, un total de 13 milioane de lei. În plină campanie, s-au perindat pe la noi par­lamentarii PSD ai judeţului şi deşi cu toţii ne-au dat asigurări că se vor lua măsuri şi vom avea parte de un ajutor substanţial, am primit doar câte puţin şi mereu insuficient pentru a avansa la modul concret. Acum, sub conducerea liberală s-au dat 17,8 milioane de lei, din care 15 milioane au fost viraţi celor de la Administraţia Bazinală de Apă Crişuri Oradea la recenta recti­fi­care bugetară. Dacă ne amin­tim, în 2019, Ministrul Apelor şi Pă­durilor de la acea vreme, Ioan Deneş (PSD), a declarat cu ocazia unei vizite de lucru efectuată la barajul de acumulare că investiţia trebuie implementată până în anul 2022, în contextul în care lucrările au debutat în urmă cu trei decenii, precizând că vor fi alocaţi banii necesari pentru continuarea lu­cră­­rilor la baraj. Dar declaraţia nu s-a materializat, dat fiind faptul că nu au fost alocate sumele promise, iar barajul tot nu e gata. Concluzia e că deşi s-au zis multe, s-au făcut mult prea puţine. Sumele oferite au fost nesem­ni­fi­cative pentru a se putea discuta de începutul sfârşitului în cazul lucră­rilor ce vizează continuarea modernizării drumului naţional DN74 (pentru segmentul ce aparţine de ABA Crişuri Oradea), rea­bi­li­tarea unui pod peste cursul Văii Artanului, strămutarea liniilor elec­trice şi întocmirea documentaţiei de expropriere pentru acele terenuri care nu au fost expropriate conform decretului emis în 1987. Au rămas de rezolvat 18,6 hectare de teren pentru care s-a întocmit documentaţia, dar trebuie actua­lizată şi finalizată pentru obţinerea unei hotărâri de Guvern, astfel ca oamenii să-şi poată primi sumele aferente suprafeţelor deţinute. Nu au nici o vină că lucrurile au stagnat, tot ei fiind cei care au avut de pătimit. E cazul să-şi primească drepturile. Au fost minţiţi destul! De asemenea, mai trebuie începută predarea caselor finalizate (peste 50 la număr) de la ABA Crişuri Oradea către cetăţeni. Nu vreau să închei fără să amintesc şi totodată să le mulţumim pentru implicarea directă în concretizarea acestui demers financiar deputatului hunedorean Lucian Heiuş (PNL) şi secretarului de stat în Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvol­tării şi Ad­ministraţiei, Vetuţa Stănescu (PNL) “, a afirmat primarul Traian Mărcuş Achim (foto), cel care a condus comunitatea din Buceş în ultimii 16 ani.
Se ştie că această investiţie este de impor­tanţă majoră, intrarea în exploatare a barajului de la Mihăileni urmând să asigure dezvoltarea întregii zone din punct de vedere economic, social şi turistic.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

o zi ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

o zi ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

o zi ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

o zi ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

o zi ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

o zi ago