FlashPolitica si administratie

În locul lui Florin Cîţu, pentru postul de ministru al Finanţelor a fost desemnat Lucian Heiuş. Lăudat de pesedişti, deputatul Heiuş a primit aviz negativ

Adriana Năstase

Ieri, hunedoreanul Lucian Heiuş (foto) a primit aviz negativ pentru funcţia de ministru al Finanţelor în locul lui Florin Cîţu, desemnat premier. El este singurul nume nou din guvern. Heiuş este deputat, fost şef al Fiscului în regiunea Timişoara, dar şi în judeţul nostru.

Vrea să ajusteze Codul de procedură fiscală
„Diferenţa între Heiuş şi cel de tristă amintire (n.r. Florin Cîţu) este foarte mare“, a spus Eugen Teodorovici, fost ministru al Finanţelor.
„Am lucrat alături de dvs în ultimii trei ani şi am făcut treabă bună împreună. Sunt licenţiat în ştiinţe economice şi am făcut multe cursuri post universitare în domeniul economic. Vom continua politicile fiscale ale Guvernului Orban. Vom continua reorganizarea ANAF. Codul de procedură fiscală trebuie ajustat. Executarea silită începe acum cu sechestrul şi apoi licitaţia de evaluare, apoi scade preţul până la 50 la sută. La a patra licitaţie se vinde cu cinci la sută. S-au format reţele de samsari care vin să cumpere cu cinci la sută maşinile. Trebuie să oprim asta. Se creează prejudicii debitorului, dar şi statului. La ANAF trebuie să reducem birocraţia externă şi internă. Sute de funcţionari sunt ocupaţi cu asta în loc să facă inspecţii fiscale. Trebuie să folosim eficient resursa umană a ANAF. Evaziunea fiscală există la cote mari în România. Perturbă piaţa concurenţială. Imaginaţi-vă cinci firme care au acelaşi obiect de activitate şi care acţionează pe o piaţă îngustă. Trei sunt buni platnici, îşi plătesc obligaţia la timp, iar doi nu-şi înregistrează operaţiile comerciale, nu declară şi nu plătesc”, a spus Lucian Heiuş la audierea de ieri din Parlament.

Inginer şi economist
Lucian Heiuş (54 de ani) s-a născut la 13 noiembrie 1965 în Orăştie, judeţul Hunedoara. A urmat cursurile Liceului de Chimie Industrială nr. 1 Orăştie, secţia electrotehnică (1980-1984). Ulterior, a absolvit Facultatea de Mecanică, în cadrul Institutului Politehnic Cluj-Napoca (1985-1990), Facultatea de Ştiinţe Economice în cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” Cluj Napoca (1994-1999) şi Facultatea de Management Turistic şi Comercial din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir” din Cluj-Napoca (1994-1999). De asemenea, în 2006, a absolvit un master în cadrul Facultăţii de Ştiinţe Juridice de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” Arad, conform CV-ului publicat pe Camera Deputaţilor.

Case, apartament, maşini, oi, terenuri
Conform declaraţiei sale de avere, Heiuş are două terenuri agricole şi două terenuri intravilane în judeţul Hunedoara, un apartament în Deva, două case în Orăştie şi o casă de vacanţă într-un sat din Hunedoara. Pe listă se adaugă patru autoturisme, dar şi un credit de 28.680 de euro, contractat în 2018 şi scadent în 2033. Lucian Heiuş deţine 48,78 la sută din acţiunile la SC Heius&Asociaţii Consulting SRL Deva, societate fără activitate, potrivit declaraţiei de avere din anul 2019. Cu un an înainte, el declara că deţine 100 la sută din acţiunile acestei companii. În anul 2019, ministrul propus al Finanţelor declara că deţine 43 de oi de pe urma cărora a obţinut ca producător individual un venit de 14.000 de lei. Indemnizaţia anuală primită de la Camera Deputaţilor s-a ridicat la 120.036 lei.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura