Categories: Actualitate

În loc de complex turistic, refugiu pentru drogaţi, pedofili şi satanişti

Maximilian Gânju

Baza de agrement Brădet se află în atenţia municipalităţii Petroşani, care ar vrea să o reabiliteze, însă depinde de o finanţare europeană, care ar putea veni sau nu. Între timp, locaţia amintită rămâne în paragină şi riscă să ajungă groapa de gunoi a Petroşaniului.

N-au reuşit să-l vândă

Complexul Brădet din Petroşani putea fi în prezent deschis turiştilor, fără ca municipalitatea să cheltuiască un singur leu din bugetul local. Totul ar fi fost posibil, dacă ar fi acceptat solicitarea Universităţii Petroşani, care dorea să preia zona turistică şi să o reabiliteze din propriul buget. Centrul de învăţământ superior se obliga, după ce Administraţia locală din Petroşani îi ceda complexul, să investească şi să redeschidă cabana şi baza cu o singură condiţie: să servească în acelaşi timp şi ca bază de învăţământ, mai exact, studenţii de la secţiile cu profil economic să poată face practica studenţească. Solicitarea reprezentanţilor Universităţii din Petroşani datează de mai mulţi ani şi a fost doar verbală, deoarece complexul a fost scos în repetate rânduri la licitaţie publică de către Primăria Petroşani. Numai că, nimeni nu s-a arătat interesat de a-l achiziţiona şi transforma într-o oază turistică, astfel că şi astăzi este tot în paragină. Ba mai mult, a ajuns un depozit clandestin de deşeuri menajere.

Universitatea s-ar băga

„Este adevărat că noi de mai mulţi am cerut să ni se încredinţeze baza, dar au fost doar solicitări verbale. Ni s-a spus că putem merge la licitaţie şi să o achiziţionăm, însă preţul era imens, cu acei bani o reabilitam. Proiectul nostru viza transformarea ei în bază de studiu, reabilitarea cabanei şi reintroducerea în industria turismului. Era ca un centru turistic, doar că studenţii noştri făceau practica aici, o foloseau ca bază de studiu. Era convenabil, pentru că altceva este ca un manager să facă practică sub directa supraveghere a profesorului. Aşa, el merge la un hotel, stă două zile şi aduce adeverinţă că a făcut practica trei luni. Cu fonduri proprii, ne angajam să o modernizăm şi să o facem atractivă pentru turişti”, spun iniţiatorii proiectului. Chiar dacă resursele financiare sunt mai puţine faţă de anii precedenţi, când criza economică încă nu lovise, Universitatea ar fi dispusă şi acum să preia complexul de la municipalitate şi să-l reabiliteze.

Licitată fără succes

Baza de agrement de la Brădet se află la doar câţiva kilometri de Petroşani, lângă Universitate şi se întinde pe o suprafaţă de aproape 15.000 de metri pătraţi. Este oază de verdeaţă, un loc de agrement preferat cândva de localnici. Aflată în litigiu până să ajungă sub tutela edililor locali, cabana şi întreaga bază a fost vandalizată şi transformată într-o ruină. Cabana nu mai are geamuri, uşi şi tot ce s-a putut valorifica a fost furat, iar mai apoi, a ajuns adăpost pentru tinerii care se drogau sau pentru boschetari. În urmă cu aproape trei ani, a fost şi în mijlocul unui scandal, după ce în clădire s-au găsit mai mulţi căţeluşi omorâţi, cu ochii scoşi, iar pereţii erau împânziţi de mesaje sataniste. Ba chiar era un loc preferat de un pedofil, care-şi ducea, uneori, victimele acolo, pentru a abuza de ele. Baza a fost scoasă de trei ori la licitaţie publică, dar preţul de 800.000 de lei a făcut-o neatractivă pentru posibilii investitori. Nici unul nu s-a arătat interesat să participe, astfel că s-au căutat alte soluţii.

Prinsă într-un proiect mai mare

Primăria Petroşani vrea să reabiliteze complexul Brădet şi să-l reintroducă în circuitul turistic, pe baza unui proiect cu finanţare europeană. Depus la ADR Vest pentru finanţare, proiectul aşteaptă şi acum aprobare, deşi ea ar cam fi trebuit să vină. De altfel, în acest an, reprezentanţii municipalităţii Petroşani erau optimişti şi chiar credeau că se apucă de lucru. Finanţarea întârzie însă, iar cabana dispare încet-încet de pe harta municipiului. În acest proiect, Primăria vrea reabilitarea infrastructurii până în zona Brădet, dar şi înfiinţarea unei linii de transport în comun, care ar urma să se efectueze cu autobuze ecologice. Valoarea totală a acestuia, care include şi reabilitarea centrului civic al municipiului Petroşani, este estimată la circa şapte milioane de euro.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Nu vor să renunțe sub nici o formă la me­tehne. Gurile rele spun că unii…

21 de ore ago

10.000 de pretexte pentru a denigra CJ Hunedoara

În urma apariției în spațiul public a unui articol semnat de Carmen Cosman Preda care…

21 de ore ago

Bulina albă

Mihai Panaitescu, managerul Teatrului de Artă Deva Pentru că la Gala Premiilor UNITEM 2024, ediţia…

21 de ore ago

Bulina neagră

Sorin A., autorul a peste 130 de infracțiuni de înșelăciune prin metoda ”Accidentul” Pentru că…

21 de ore ago

Chinuită chiar de nepoata pe care a crescut-o ca pe propria fiică

O bunicuță în vârstă de 80 de ani, din Hunedoara, s-a plâns Judecătoriei Hunedoara că…

21 de ore ago

Vitezoman lăsat pieton. A cerut să-i fie înapoiat permisul și a dat vina pe stâlpii de electricitate

Un șofer prins de polițiștii hune­do­reni circulând cu 107 km la oră prin localitate a…

21 de ore ago