Categories: Comunitate

În judeţ, sunt aduse astăzi alte 2.500 de doze vaccin de la Pfizer

Adriana Năstase

Începând de astăzi, luni 1 februarie, la nivelul centrelor de vaccinare din România, va începe administrarea vaccinului Moderna pentru care rapelul se realizează la 28 de zile, informează Prefectura Hunedoara.
Cu toate acestea, astăzi, în judeţ ajung 2.500 de doze de vaccin împotriva no­ului virus, dar tot de la Pfizer, spune Sebastian Mezei (medalion), di­rectorul executiv al DSP Hune­doa­ra. Până acum la noi în ju­deţ a fost utilizat doar vac­ci­nul de la Pfizer.
Totodată, în 28 ianuarie, s-au făcut reprogramările per­soa­­nelor incluse în Etapa a II-a de vaccinare din categoria do­me­nii esen­­ţiale. Astfel, o persoană pro­gra­mată iniţial pentru administrarea pr­imei doze la data de 28 ianuarie, va fi reprogramată la data de 8 februarie cu rapel la data de 8 martie (28 zile).
Sunt 35.304 persoane, la nivel naţional, care aveau programare iniţială în perioada 28 ianuarie – 11 februarie şi care vor fi repro­gramate la un interval de 10 zile,
În ceea ce priveşte reprogramarea per­soa­nelor din Etapa a II-a din categoria domenii esenţiale, aceasta se face prin intermediul plat­formei informatice, în ordinea realizării pro­gramărilor iniţiale, la centrele de vacci­nare unde acestea erau programate iniţial.
Comitetul Naţional pentru Campania de Vaccinare a formulat deja noile ce­rinţe ope­raţionale către Ser­viciul de Telecomunicaţii Speciale, astfel încât pro­cesul de repro­gramare să se desfăşoare optim.
Toate persoanele ce vor fi reprogramate vor fi înştiinţate prin SMS şi e-mail unde vor fi spe­ci­ficate noile date şi in­ter­vale orare pen­tru adminis­tra­rea vaccinului. De ase­me­nea, prin e-mail vor primi o nouă recipisă care conţine noile date de pro­gramare, existând, totodată, posibilitatea de vizualizare a reci­pisei în secţiunea „Pro­gra­mările mele”, direct în platformă.
Pentru persoanele programate în Etapa a II-a, exceptând persoanele din domeniile esen­ţiale, se menţine acelaşi ritm de vacci­nare. Vacci­narea continuă pentru persoanele din cen­trele rezidenţiale, dializaţi, persoane ne­de­pla­sabile şi cele fără adăpost. Cea de a doua tranşă, de 21.600 doze de vaccin Moderna, ajunge astăzi la Institutul Na­ţional de Cer­ce­tare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”.
Cele două variante de vaccinuri disponibile în UE sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ ace­eaşi. Vaccinul BioNTech Pfizer are o efica­citate de 95 la sută în prevenirea bolii Covid, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1 la sută, spun specialiştii. Ambele vaccinuri utilizează tehnologia ce se bazează pe ARN mesager.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Spun gurile rele prin târg că un personaj din zonă, care vrea să can­dideze la…

4 ore ago

Bulina albă

Dan Stoian, directorul ADI Deșeuri Hunedoara Pentru că a inițiat o acțiune de învățare a…

4 ore ago

Bulina neagră

Gruia F., din municipiul Brad Pentru că a luat o sumă de bani dintr-un bancomat,…

4 ore ago

Viperele au ieşit mai devreme din hibernare, atenţionează salvamontiştii

Viperele au ieşit mai repede din hi­ber­nare în acest an, motiv pentru care pot fi…

4 ore ago

Banul, ochiul Dracului!

Un pensionar din zona Bradului era să-și păteze cazierul ori chiar și ajungă în pușcărie…

4 ore ago

Un sonar cu inteligenţă artificială, folosit în căutările persoanei dispărute în lacul de acumulare Sântămăria Orlea

Un detector care utilizează inte­li­genţa artificială a fost folosit, ieri, în operaţiunile de căutare a…

4 ore ago