Categories: Sport

În curând, din nou, handbal feminin la Deva. Interviu cu Marian Munteanu, coordonatorul secţiei de handbal a CSM Deva

Nou înfiinţatul club sportiv CSM Deva, organizat sub tutela primăriei din reşedinţa de judeţ, are pe lângă secţia de fotbal (cu echipă care va evolua în Liga a III-a, seria a VII-a) şi o secţie de handbal feminin care, încet, încet, trece prin eta­pele necesare înscrierii oficiale în competiţiile din cadrul Federaţiei Române de Handbal.
Persoana desemnată de către con­du­cerea clubului devean pentru a coordona această secţie de handbal, este, nici nu se putea mai bine, Marian Munteanu (foto), cel care a trăit şi bune şi rele în handbalul de performanţă, el fiind cel care şi-a dedicat o parte importantă din viaţă pentru a păstra tradiţia acestei discipline sportive în Deva. Nu l-am iertat nici de această dată şi l-am provocat la o discuţie… tehnică, despre noua echipă deveană.

Reporter: Deci, din nou handbal feminin la Deva!
Marian Munteanu: Da, din nou, dar de data asta eu cred că este o chestie mult mai serioasă şi mai viabilă pentru că, este aici implicarea primarului Florin Oancea şi a consilierilor locali, pentru că, aşa cum am mai discutat cu prieteni, cu­nos­cători ai handbalului, este pentru prima dată în 30 de ani, când factorii locali îşi asumă responsabilitatea înfiinţării şi finanţării unui club sportiv. Până acum orice sprijin era pe Legea 350, care sprijin era sau nu era, dar acum s-a rezolvat o problemă care eu înţeleg că va fi pe baze sănătoase.

Reporter: Aţi luat-o de jos, cum se spune!
Marian Munteanu: Da, foarte de jos. După cum ştiţi, am avut şi eu un club sportiv privat cu care am activat vreo 17 ani în campionatele României, în liga a doua la început sau în cea naţională, apoi, dar acum mi se pare că e mai greu începutul decât l-am avut atunci.

Reporter: S-au schimbat multe? E mai greu acum?
Marian Munteanu: Foarte multe. Eu m-am retras în 2017 din activitatea handbalistică şi acum constat că s-au făcute multe modificări, la nivel de federaţie, documentaţie, tot felul de articole noi. S-a trecut într-un fel la sistemul din fotbal.

Reporter: E greu fără handbal pentru Marian Munteanu?
Marian Munteanu: Am fost mai liniştit în cei trei ani, dar parcă ceva îmi lipsea. Când am fost solicitat, acum o lună de către conducerea primăriei, m-am bucurat, nu am refuzat propunerea. Cred că e o lună de când m-am apucat de aceas­tă activitate şi nu am făcut nimic altceva decât hand­bal, am alergat pe drumuri de la Deva la Timişoara, la Bucu­reşti, Alba Iulia sau la Sebeş. A trebuit să rezolvăm o serie de probleme, să ne afiliem, să ne înscriem în campionat, apoi să trans­ferăm sportive către secţia noastră. Am luat-o, aşa cum am spus, practic de la zero şi a fost greu, dar suntem pe drumul cel bun.

Reporter: Nu o să deconspirăm încă lotul cu care echipa deveană va evolua în campionatul Diviziei A, dar aveţi şi nume cunoscute în lot?
Marian Munteanu: Da, avem trei sau patru sportive care au activat în ligă naţională feminină, pentru că este o vorbă, dacă nu ai jucătoare cu experienţă, nu poţi să faci treabă bună în competiţii. Foarte multe sportive din lot sunt tinere, câteva care au încheiat junioratul, restul au 20-21 de ani şi altele cu experienţă, cum spuneam.

Reporter: Jucătoare transferate pe grilă?
Marian Munteanu: Unele pe grilă, altele pe înţelegere, pe obraz, pe cunoştinţe sau pe prietenii, că aşa se fac afacerile şi în handbal.

Reporter: Deci, SCM Deva, în Divizia A, cu ce obiectiv?
Marian Munteanu: În primul an avem ca obiectiv con­solidarea formaţiei, iar pentru următorul sezon, pro­mo­varea, dar aşa pentru mine, personal, un obiectiv pe care mi l-am impus, vreau să fac o surpriză iubitorilor handbalului din Deva, la final de sezon.

Reporter: Cei care aşteaptă de mult să revadă o echipă de handbal la Deva…
Marian Munteanu: Handbalul este în sufletul devenilor, care nu uită ce frumos a fost odată. De data asta sper să rezolvăm un lucru bun, cu amendamentul că avem nevoie şi de o legislaţie permisivă, să lase spectatorii în sală. Am găsit o soluţie şi pentru jocuri, să fie urmărite de spectatori, nu o spun acum şi totul va fi bine.

Reporter: Pe când se preconizează debut în Divizia A a echipei CSM Deva?
Marian Munteanu: E încă o problemă, la nivelul echipelor din Liga naţională, dar vom debuta curând. Se studiază modul în care se va organiza Divizia A, avem 19 echipe, să vedem în care serie vom evolua noi.

Reporter: Cine se ocupă de pregătirea acestui lot?
Marian Munteanu: Cum eu am o mulţime de activităţi legate de organizarea şi desfăşurarea administrativă la ni­velul secţiei, l-am luat alături de mine pe prof. Ioan Mătăsaru, care sper eu să facă faţă la solicitările şi cerinţele ridicate de ni­velul competiţiei din Divizia A. Lista e deschisă pentru a aduce alături de noi, oameni care sunt cunoscători ai fe­no­me­nului, în domeniu, care ne pot da o mână de ajutor pentru ca noi să facem faţă competiţiilor şi să nu fim anonimi.

Mesagerul Hunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

9 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

9 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

9 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

9 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

11 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

11 ore ago