Reportaj

În comuna Beriu, condiţii de trai ca la oraş

Emil Bic  primar com Beriu2364

Nicolle Ebner

Ca întotdeauna, sfârşitul de an înseamnă şi luna bilanţului, nu numai a cadourilor. Dacă toamna se fac socoţile rodului de pe terenurile agricole şi din ferme, în decembrie, primarii trag linie şi pun pe cântar rodul muncii lor de edili şefi ai comunităţilor care şi-au pus nădejdea în puterea lor de muncă. La sfârşit de prim an de mandat şi de an calendaristic, primarul comunei Beriu, Emil Bîc (foto), are cu ce se lăuda.

Apă potabilă…
Emil Bîc spune că realizarea cea mai importantă din acest an a fost extinderea reţelei de apă potabilă în satul Căstău, lucrare prin care s-a făcut legătura între reţeaua de apă din comună, cu cea din Orăştie. Valoarea proiectului este de 120.000 de lei, iar finanţarea a fost asigurată, 100 la sută, din bugetul local, fără nici un fel de ajutor de la consiliul judeţean sau de la guvern. Reţea de apă exista în cinci sate ale comunei, încă din 2004, cu cişmele, însă legătura cu sistemul de apă din Orăştie a asigurat şi cantitatea necesară de apă. Astfel, spune primarul Emil Bîc, în această vară, cu toată seceta, nici unul din cele cinci sate ale comunei nu a rămas fără apă în gospodării. „Mai avem un proiect. Măsura 3.22, cu finanţare externă, pentru introducerea canalizării în cele cinci sate unde este reţea de apă”, spune primarul comunei.

… iluminat public…
Un alt proiect important, care a dus la creşterea condiţiilor de viaţă şi a siguranţei locuitorilor comunei Beriu este modernizarea iluminatului public în toate satele comunei, lucrări ce tocmai au fost finalizate. De remarcat este faptul că, pentru prima dată, uliţele satelor Poieni şi Măgureni sunt luminate. Pentru realizarea proiectului a fost nevoie de 500.000 de lei, însă primarul a încheiat cu executantul lucrării un contract multianual, ce se întinde pe o perioadă de patru ani. Adică, firma a executat lucrările pe banii ei, iar administraţia locală achită factura eşalonat, în patru ani. În trei luni s-au montat 500 de lămpi noi şi s-au reparat alte 200. S-a extins şi reţeaua de energie electrică stradală în satul Căstău. Alt proiect, alţi bani. Aproape 330.000 de lei, de data aceasta finanţarea fiind asigurată printr-un program guvernamental ce se desfăşoară pe perioada 2007-2009. Extinderea face legătura între Căstău şi Orăştie, schimbând radical imaginea intrării în comună. „Unii spun că, în viitor, satul Căstău va fi un cartier al municipiului Orăştie. Eu spun că va fi şi mai frumos şi mai mult decât atât. În sat s-au construit numai vile noi. Apropierea de municipiu, drumul naţional şi locaţia foarte frumoasă, i-a făcut pe mulţi dintre cei care au venit cu bani, din străinătate, să-şi ridice case aici”, spune mândru primarul comunei.

… gaz metan şi drumuri asfaltate…
În 1995, au început lucrările de extindere a reţelei de gaz metan, în Căstău. Primarul şi-a propus ca anul viitor lucrările să fie gata. Anul acesta s-au amplasat 410 metri de conductă, dar a mai rămas de acoperit un kilometru. Din cei 66.000 de lei-valoarea proiectului, primăria a plătit doar 35 la sută, restul reprezentând cofinanţarea asigurată de E-ON Gaz. Ca urmare a proiectului depus la Consiliul Judeţean Hunedoara, comuna Beriu s-a ales cu asfaltarea unui tronson de 1,5 km de drum, în satul Sibişel. Pentru asta, CJH a alocat din bugetul propriu o finanţare de un milion de lei. Între timp, primăria a finalizat studiile de fezabilitate pentru asfaltarea drumurilor din toate satele comunei-străzi comunale-dar şi alte proiecte care vizează asfaltarea drumurilor comunale care fac legătura între cele opt sate ale comunei Beriu.

… utilaje pentru lucrări…
Ca să preîntâmpine orice problemă, Consiliul Local Beriu a achiziţionat un tractor, o remorcă, o freză pentru păşuni şi un buldo-excavator. Investiţia s-a ridicat la suma de 400.000 lei, însă şi de data aceasta primarul şi-a demonstrat abilităţile de gospodar şi a obţinut banii prin subvenţii de la APIA. Prin urmare, curăţarea păşunilor comunale se face în regim propriu, cu mână şi lucru şi utilajele proprii.

Au susţinut candidatul său
Şi tot la capitolul realizări se înscrie şi proiectul integrat finanţat de UE cu 2,5 milioane euro, bani ce vor fi folosiţi pentru asfaltarea drumului comunal ce face legătura între Beriu şi Căstău, înfiinţarea unui centru de zi în Beriu şi modernizarea căminului cultural din satul Căstău. „Când ai iluminat public, reţea de apă şi canalizare, gaz metan şi drumuri asfaltate, standardul de viaţă a locuitorilor comunei este aproape de cel din oraşe”, mai spune edilul şef al comunei Beriu. Prin urmare, cei 3.612 locuitori ai comunei (satele Căstău, Cucuiş, Beriu-reşedinţă de comună, Orăştioara de Jos, Măgureni, Poieni, Sereca şi Sibişel), nu prea au de ce să se plângă. Nu-i de mirare că la primul tur de scrutin, aproape 50 la sută dintre cei care s-au prezentat la vot, au susţinut candidatul PDL, partid din care face parte şi primarul lor. Cât despre scrutinul din 6 decembrie, primarul spune că nu-şi doreşte decât ca oamenii: „să vină la vot şi să pună ştampila pe cine cred ei de cuviinţă. Mi se pare normal să-şi asume responsabilitatea, nu să comenteze pe la colţuri că nu a ieşit cine au vrut ei. Avem libertatea de a alege, atunci fiecare să-şi exprime votul”.

Comenteaza

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Descoperă mai multe la Stiri si informatii din judetul Hunedoara. Mesagerul Hunedorean

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura