Categories: ActualitateFlash

Impozitul pe turnuleţe, încă neaplicat de edilii hunedoreni

Cristina Ghenea

O nouă modă a apărut în rândul taxelor imobiliare, însă de această dată, vizaţi sunt doar proprietarii de palate cu turnuleţe.
Edilii mai multor localităţi din ţară au „născocit“ impozitul pe turnuleţ, astfel că aceia care deţin asemenea locuinţe sunt nevoiţi să scoată mai mulţi bani din buzunare. Şi pentru că nici judeţul nostru nu duce lipsă de astfel de construcţii, am încercat să aflăm şi părerea edililor locali despre această taxă.

Doar un sfert sunt cu impozitele la zi
Se spune că în tradiţia romilor, numărul turnuleţelor de pe acoperişul unui palat arată bunăstarea familiei care locuieşte acolo, întrucât un turnuleţ echivalează cu un kilogram de aur. Astfel, în Timişoara, de exemplu, s-a introdus o taxă nouă, cea pe turnuleţ. Edilii noştri, însă, nu sunt foarte receptivi la această idee, şi spun că deocamdată, rămân la actuala variantă. Hunedoara, de exemplu, are propriul cartier de palate. Situat la ieşirea din municipiu, spre Călan, Hăşdatul are peste 20 de astfel de imobile, care mai de care mai mari şi mai impunătoare. Şi deşi nu s-ar zice că familiile de romi de aici o duc rău, impozitele către primărie nu sunt, tocmai, o prioritate pentru proprietari. „În momentul de faţă, circa 25 la sută dintre cei care deţin astfel de palate, în Hunedoara, sunt la zi cu plata impozitelor. Reprezentanţii biroului de sistematizare fac verificări în teren, pentru că multe dintre imobile nu sunt finalizate, iar proprietarii nu sunt de găsit. Deocamdată, nu s-a pus în discuţie impozitarea pe turnuleţ“, a precizat Silke Oprean, purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara.
În Deva, deşi numărul palatelor este mai mic, primăria tot nu reuşeşte să strângă impozitele de la toţi proprietarii acestora. Doi din patru au rămas restanţi cu plata impozitului, iar un alt palat este încă în construcţie. Datoriile s-au acumulat pe parcursul ultimilor ani şi se ridică la circa 5.000 lei. Totuşi, criteriile de impozitare vor rămâne aceleaşi. „Conform codului fiscal, impozitele pe locuinţă se stabilesc în funcţie de suprafaţă, zonă şi de rangul localităţii în care se află. Am înţeles că există discuţii cu privire la modificarea codului fiscal, dar deocamdată, nu se ia în calcul impozitarea turnuleţelor“, a declarat Melania Iscroni, purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

Vorbesc gurile rele că un personaj trist din zona noastră i-a fentat pe unii de…

2 zile ago

Bulina albă

Florin Maxim, antrenorul Corvinului Hunedoara Pentru că echipa pe care o antrenează a ajuns în…

2 zile ago

Bulina neagră

C.C., din Valea Jiului Pentru că a fost acuzat de distrugere, după ce bărbatul a…

2 zile ago

Povestea merge mai departe. Mai frumos, mai incitant. „Citești și câștigi!”, la a X-a ediție

Concursul “Citești și câștigi” a ajuns la a 10-a ediție. „Ai învins? Continuă! Ai pierdut?…

2 zile ago

Amenințări și intimidări în pre-campanie

Președintele CJ Hunedoara cere pre­fec­tului să se implice pentru ca alegerile să fie corecte De…

2 zile ago

Ardeu, în centrul atenției administrative din Balșa

Magdalena Șerban Comuna Balșa prinde aripi în ma­terie de investiții, satul Ardeu urmând să fie…

2 zile ago