Impozitele pe pensii, revendicate de administraţiile locale

Nicolle Ebner

Primăria municipiului Petroşani şi cele din judeţul Hunedoara, care sunt membre ale Asociaţiei Oraşelor din România, au solicitat ministerului de Finanţe introducerea, în Codul Fiscal, a unei reglementări care, dacă va fi aprobată, va afecta bugetul municipiului Deva cu 1,2 milioane lei pe lună.

Adresă către ministerul de Finanţe

Conform legislaţiei din România, cota de 47 la sută din impozitarea pensiilor de peste 1.000 lei, din întreg judeţul, se virează la bugetul local al municipiului Deva, deoarece sediul Casei Judeţene de Pensii se află pe teritoriul municipiului. Se ştie, însă, că pensiile cele mai multe, care depăşesc 1.000 de lei, sunt în Valea Jiului, aparţinând celor care au lucrat în minerit. Prin urmare, edilii din sudul judeţului au făcut demersurile necesare pentru corectarea anomaliei fiscale. „Am făcut o adresă la ministerul de Finanţe, prin care am solicitat ca acea cotă de 47 la sută din impozitul perceput pentru pensiile mai mari de 1.000 lei să fie virate la bugetul local al primăriilor, unde pensionarii îşi au domiciliul, şi nu la Deva. Cred că legea a fost interpretată greşit, şi prin urmare, nu trebuie modificat codul fiscal, ci introdusă o reglementare. Atâta tot”, a declarat primarul municipiului Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi (foto), pentru MESAGERUL HUNEDOREAN. Suma cu care s-ar putea diminua bugetul local al reşedinţei de judeţ este de aproximativ 1,2 milioane pe lună.

Există un precedent

Primarul Ridzi este convins de reuşita solicitării, având la activ şi crearea unui precedent. În urmă cu vreo doi-trei ani, bugetul Primăriei Deva a mai fost „uşurat” de câteva milioane bune de lei, din cauza unui amendament la Codul Fiscal, făcut de Primăria Petroşani. La acea vreme, Primăria Deva a rămas fără impozitul pe venit al angajaţilor de la jandarmerie, poliţie, judecătorie, instituţii care au activitate şi în Petroşani, iar la Deva, doar sediile. „Nu era normal ca totul să meargă la bugetul din Deva, atâta timp cât oamenii aceia trăiesc şi muncesc în Petroşani. Ni s-a dat dreptate, iar acest aspect a fost reglementat prin lege. De atunci, impozitele respective intră la bugetul nostru”, a menţionat primarul municipiului Petroşani.

MesagerulHunedorean

Recent Posts

BÂRFE, ZVONURI, ADEVĂRURI

A pozat ani de zile într-un oponent al unui primar, s-a bătut cu de­ciziile sale…

7 ore ago

Județul Hunedoara poate deveni Destinația Anului 2024

Județul nostru are patru obiective în­scrise în cea mai importantă competiție din turismul românesc: Cetățile…

7 ore ago

Bulina albă

Denisa Oniciu din cadrul Detașamentului de Jandarmi Petroșani Pentru că a obținut medalia de bronz…

8 ore ago

Bulina neagră

Costantin N., judecat pentru furt Pentru că a fost trimis în judecată pentru furt calificat…

8 ore ago

Mama unui tânăr, dispusă să ajungă la închisoare pentru a-și „salva” copilul

Tânărul a provocat un accident rutier cu autoturismul familiei și ar fi rămas fără permis…

9 ore ago

Zeci de articole de îmbrăcăminte – furate de un bărbat din Deva

Bărbatul din municipiul Deva a intrat într-un magazin universal din localitatea Petrila, și-a încărcat coșul…

9 ore ago